Pepe the Frog, ongevraagd symbool van de alt-right-beweging, moest dood

Pepe the Frog is overleden. Wat ooit begon als een vredige strip over een blowende kikker, veranderde vorig jaar binnen een paar maanden in een symbool van haat en racisme, binnen de conservatieve alt-right-beweging in de VS. Een campagne van de maker om Pepe weer een onschuldige kikker te laten zijn, was tevergeefs.

Afgelopen weekend publiceerde striptekenaar Matt Furie de laatste tragische scène met Pepe. Drie gekleurde vrienden staan om de open doodskist van de kikker. Ze openen een fles whisky, toosten op hem en gieten een slok van de drank over zijn gezicht. Pepe the Frog is op twaalfjarige leeftijd overleden.

Furie begon in 2005 met tekeningen van Pepe the Frog in zijn serie Boy’s Club. De kikker – uitpuilende ogen en dikke lippen – beleefde avonturen met zijn huisgenoten onder het motto ‘Feels good man’. Pepe werd een internethit in de VS. Duizenden mensen gebruikten hem om online hun gemoedstoestand te uiten. Binnen de kortste keren begonnen fans eigen versies van de kikker te tekenen. De populariteit van Pepe werd uiteindelijk zijn ondergang. De laatste jaren werd hij steeds vaker opgepikt door racistische Twitteraccounts. (NRC)