Olie-industrie

Omzet SBM Offshore daalt; nieuw werk in Brazilië is niet mogelijk zolang schikking niet is afgerond

SBM Offshore boekte in het eerste kwartaal van dit jaar minder omzet dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dat blijkt uit het persbericht dat de Schiedamse dienstverlener voor olie- en gasbedrijven woensdag publiceerde. De omzet bedroeg 420 miljoen dollar (386 miljoen euro) tegenover 442 miljoen dollar het jaar daarvoor. Het bedrijfsresultaat bleef op hetzelfde niveau door een toename in leasecontracten.

SBM kan vanwege nog niet afgeronde schikking op dit moment nog niet aan het werk in Brazilië, zo meldde het bedrijf woensdag bij de presentatie van de cijfers.

Die schikking in het omkoopschandaal dat 3 jaar geleden aan het licht kwam, is nog altijd niet geëffectueerd. SBM Offshore zou tussen 1996 en 2012 via zijn Braziliaanse agent herhaaldelijk medewerkers van het staatsoliebedrijf Petrobras hebben omgekocht. In juli 2016 trof het bedrijf voor 270 miljoen dollar een schikking met de Braziliaanse overheid. Die is echter door de anticorruptiekamer van het Braziliaanse Openbaar Ministerie wegens „technische bezwaren” nog niet goedgekeurd.

SBM kan op dit moment wel meedoen in aanbestedingen in het land, maar zo lang de schikking niet is afgerond mag het bedrijf in Brazilië niet aan het werk. Daartegen maakt SBM nu bezwaar.(NRC)