Multimediaspeler deugt niet

Internetondernemer J.F. Wullems van Filmspeler BV uit Almere mag zijn multimediaspeler, waarmee kopers op hun tv-scherm gratis films, series en sportwedstrijden kunnen streamen, niet langer in de handel brengen. „De koper van een dergelijke speler krijgt opzettelijk en welbewust, gratis en zonder toestemming toegang tot een aanbod van [auteursrechtelijk] beschermde werken”, besliste het EU-hof eind april in een zaak die was aangespannen door de Stichting Brein, die opkomt voor houders van auteursrechten en strijdt tegen webpiraten.

Wullems’ mediaspeler haalt met behulp van speciale software beeld en geluid van het internet en geeft dat (door middel van streaming) door aan het tv-scherm van de kopers. Hij stelde zich op het standpunt dat hij alleen maar een technisch procedé beschikbaar stelt en geen auteursrechten schendt. Het Hof verwierp dit. Directeur Tim Kuik van de Stichting Brein zegt dat hij inmiddels een vijftigtal firma’s dat soortgelijke mediaspelers op de markt zou brengen, heeft gesommeerd daarmee te stoppen.

www.curia.europa.eu: ENCLI:EU:C:2017:300