misbruik in de sport

Meer slachtoffers bij jeugdopleiding PSV

Bij PSV hebben zich opnieuw twee slachtoffers van seksueel misbruik gemeld. Dat schrijft de Volkskrant woensdag, nadat de krant afgelopen zaterdag ook had bericht over een ander slachtoffer dat zich bij de krant en PSV had gemeld. De Eindhovense club heeft inmiddels een meldpunt opgericht en contact gezocht met het Openbaar Ministerie en de GGZ.

Het gaat tot nu toe om drie mannen die anoniem vertellen dat zij tussen de jaren zeventig en tachtig zijn misbruikt in de jeugdopleiding van PSV. Deze getuigenissen zijn de eerste die afkomstig zijn uit het Nederlandse profvoetbal sinds eind vorig jaar het Engelse misbruikschandaal werd geopenbaard. Eerder werd voormalig profclub HFC Haarlem in 2007 opgeschrikt door een schandaal in de eigen jeugdopleiding, waarbij een materiaalman jeugdspelers had misbruikt.

Een van de slachtoffers bij PSV vertelt hoe hij op twaalfjarige leeftijd werd aangerand door zijn toenmalige trainer, die nu niet meer werkzaam is bij PSV.

Het slachtoffer kwam huilend thuis, maar vertelde zijn ouders uit schaamte niet wat hem was overgekomen. Door zijn verhaal te delen, hoopt hij dat andere slachtoffers dat ook doen.

Eind vorig jaar onthulden enkele Engelse profvoetballers hoe zij als tiener waren misbruikt door hun trainer. Vlak erna stelde sportkoepel NOC*NSF ook in Nederland een onafhankelijk onderzoek in naar seksueel misbruik in de sport. De commissie, voorgezeten door oud-minister Klaas de Vries, is vorige week begonnen met het onderzoek.