Staatssecretaris wil verbod op vervuilende scooters

Foto Koen van Weel/ANP

Scooterdealers houden rekening met een miljoenenverlies, nu staatssecretaris Dijksma (Milieu, PvdA) overweegt vanaf komend jaar de verkoop te verbieden van scooters die niet voldoen aan de laatste Europese emissienormen.

Milieuorganisaties zijn verheugd over de maatregel. Scooters zijn razend populair in Nederland. Het aantal brommers en scooters is de afgelopen tien jaar in Nederland met 63 procent gegroeid; van 690.476 in 2007 tot 1.125.846 vorig jaar. Maar de emissie-eisen lopen „ver achter” bij die voor het overige wegverkeer, zo bleek onlangs uit onderzoek van enkele GGD’s. Bijna een kwart van alle luchtvervuiling op fietspaden is toe te schrijven aan scooters (bromfietsen en snorfietsen).

Voor de scooterbedrijven komt een verbod onverwacht. Er is ruim een jaar onderhandeld met Dijksma over een zogenoemde green deal waarbij de branche beloofde de verkoop van zwaar vervuilende tweetakt scooters al vanaf begin dit jaar te staken, in ruil voor een overgangsregeling voor een verbod op wat minder vervuilende scooters. Die green deal lijkt nu van tafel. De branche hoopt het tij nog te keren, in een laatste gesprek begin volgende maand.

Lees ook: Scooterbranche schrikt van verbod