Liedjeswedstrijd

België met Blanche naar finale Songfestival

België is een van de tien landen die zich dinsdag in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival heeft gekwalificeerd voor de eindstrijd van komende zaterdag. De zeventienjarige zangeres Blanche hoorde dinsdagavond in het International Exhibition Centre in Kiev als laatste dat ze de finale heeft bereikt, met het liedje ‘City Lights’.

Favoriete landen als Portugal, Zweden en Armenië zijn eveneens door naar de finale, net als Moldavië, Azerbeidzjan, Griekenland, Polen, Australië en Cyprus. Tot de acht afvallers behoren onder meer Finland en Montenegro.

Donderdag is het de grote dag voor de Nederlandse inzending OG3NE. De drie zussen moeten dan een ticket voor de grote finale zien te bemachtigen. Ze zingen hun nummer ‘Lights and Shadows’. In de tweede voorronde strijden donderdagavond nog zeventien andere inzendingen om een van de tien nog beschikbare finaleplaatsen. De ‘grote vijf’, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en gastland Oekraïne, zijn al verzekerd van een plaats in de eindstrijd.

Wie er uiteindelijk wint wordt voor de helft bepaald door de vakjury, en voor de andere helft door de televoters. De vakjury kijkt de show een dag eerder, als de generale repetities worden gehouden.

Naar de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival (die werd uitgezonden op NPO 1) keken dinsdag 1,5 miljoen mensen. Voorafgaand zond de Publieke Omroep Op weg naar het Songfestival uit, waarin Bekende Nederlanders vooruitblikten op onder meer de kansen voor de halve finalisten. Dat programma trok bijna 1,3 miljoen kijkers. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Alleen het NOS Journaal van 20.00 uur scoorde beter, met net boven de 2 miljoen kijkers. (ANP)