IS verder in het nauw na verlies strategische dam

De Koerdisch-Arabische alliantie SDF is bezig met een opmars naar de IS-hoofdstad Raqqa. Zij wordt gesteund door de VS.

Een militant van SDF haalt de vlag van IS weg in Tabqa.
Een militant van SDF haalt de vlag van IS weg in Tabqa. Foto Delil Souleiman/AFP

De door de Amerikanen gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) heeft de strategisch gelegen stad Tabqa en de nabijgelegen dam veroverd op Islamitische Staat (IS), zo meldt persbureau Reuters. Dit is een gevoelig verlies voor de terreurbeweging. De grootste dam van Syrië zorgt voor de elektriciteitvoorziening in IS-hoofdstad Raqqa.

De SDF, een alliantie van Koerdische en Arabische militairen, is bezig met de opmars naar Raqqa en al een aantal weken verwikkeld in gevechten om Tabqa. De Syrische stad ligt ongeveer 40 kilometer ten westen van Raqqa.

Tot woede van Turkije steunen de VS de Koerden

De strijd om Tabqa was mogelijk na militaire steun van de Verenigde Staten. Amerikaanse helikopters vervoerden eind maart de militairen van SDF naar de zuidelijke oever van de rivier de Eufraat, waardoor de militie de belangrijke luchtmachtbasis van IS kon innemen.

Lees ook een analyse van NRC-correspondent Toon Beemsterboer: VS leveren wapens aan Koerden, tot woede van Turkije

NAVO-bondgenoot Turkije is fel tegenstander van de Amerikaanse steun aan SDF omdat ze voor een groot deel bestaan uit militairen van de Koerdische YPG. Volgens de Turken is de YPG een verlengstuk van de Turks-Koerdische terreurbeweging PKK. President Trump heeft ondanks het verzet van Turkije toegezegd om wapens te gaan leveren aan de SDF. Volgens een woordvoerder van het Pentagon is de SDF “de enige groep die Raqqa met succes kan innemen”.

Het is nog zeer de vraag wat er gebeurt wanneer Raqqa is veroverd op IS. Blijven de Koerden in de overwegend Arabisch sunnitische stad en voegen ze het gebied toe aan hun federale regio Rojava of krijgen lokale Arabische krijgsheren het voor het zeggen.