In beeld

Deze voor zelfmoordacties getrainde jongens ontsnapten aan IS

Honderden jongens, soms maar zeven of acht jaar oud, werden door IS gedwongen getraind om IS-strijders te worden en zelfmoordacties uit te voeren. Een aantal van hen wist te ontsnappen en leeft nu in opvangkampen.
De 17-jarige Ahmed Ameen Koro (in het midden) behoort tot de Yezidi-minderheid, die zwaar te lijden heeft gehad onder het IS-bewind in hun streek in Noord-Irak. Ahmed, die inmiddels in een opvangkamp verblijft, maakte deel uit van een groep van 200 jongens die door IS-strijders werden ontvoerd. Vervolgens werd de jongens in een trainingskamp bijgebracht hoe ze met kalasjnikovs moesten omgaan, maar ook kregen ze video’s voorgeschoteld over zelfmoordvesten vol explosieven en onthoofdingen. Voorts moesten ze delen van de Koran uit hun hoofd leren.
Foto Maya Alleruzzo/AP
Akram Rasho Khalaf (de jongen met voetbal) is pas 10 jaar oud, maar na zijn ontvoering op zevenjarige leeftijd probeerden IS-strijders hem te trainen voor een zelfmoordaanslag.
Foto Maya Alleruzzo/AP
Ahmed Ameen Koro voor de ingang van zijn tent in het kamp voor ontheemden in de stad Dohuk, die in handen is van de Noord-Iraakse Koerden. "Als ik volwassen ben, neem ik wraak op Daesh (Islamitische Staat, red)”, zegt hij.
Foto Maya Alleruzzo/AP
Ahmed Ameen Koro zegt zich niet veilig te voelen in het opvangkamp en slecht te slapen. Andere kinderen zijn volgens hulpverleners door hun ontvoering zo getraumatiseerd dat ze zelf erg agressief worden en andere kinderen klappen geven.
Foto Maya Alleruzzo/AP
Ahmed Ameen Koro krijgt, zoals veel kinderen, begeleiding van hulpverleners om te leren om te gaan met hun oorlogstrauma’s.
Foto Maya Alleruzzo/AP
De buik van Akram Rasho Khalaf zit vol met grote littekens van de schotwonden die hij in 2014 opliep bij zijn ontvoering door IS-strijders. Hij belandde daardoor enige tijd in een ziekenhuis in Mosul.
Foto Maya Alleruzzo/AP
Akram Rasho Khalaf kwam uiteindelijk vrij, nadat zijn familie was benaderd door agenten die aanboden hem uit IS-gebied weg te smokkelen voor een bedrag van ruim 10.000 dollar. Dit is een praktijk die vaker voorkomt. Met behulp van geld van een familielid in Duitsland lukte het Akram in veiligheid te brengen.
Foto Maya Alleruzzo/AP
Ook Akram slaapt volgens zijn oom nog slecht door zijn ervaringen en hij plast regelmatig in zijn bed. "Als ik ga slapen, zie ik IS in mijn dromen. Ze zeggen: 'kom'", vertelt hij. "En ik word heel bang, word wakker en kan dan niet meer slapen."
Foto Maya Alleruzzo/AP
Akram Rasho Khalaf staat met andere kinderen in het opvangkamp.
Foto Maya Alleruzzo/AP
Akram Rasho Khalaf tijdens zijn periode in gevangenschap van IS in Raqqa. "Ze vertelden ons: 'Als je ouder bent, zul je jezelf opblazen, met Gods wil.' En sommige kinderen zeiden: 'We zullen onszelf niet opblazen'. Dan vroegen ze ons: 'Wie van jullie wil naar het paradijs gaan?' De kinderen wisten niet wat ze daarop moesten antwoorden."
Foto AP
Ahmed Ameen Koro en zijn zusje Manal zitten samen in het Esyan Kamp. Tijdens zijn vlucht voor IS volgde hij de beweging van de zon. 's Nachts liep hij gewoon door. "We hadden veel dorst omdat het water opraakte en we konden geen veilige weg vinden. We stierven bijna." Na een tocht van negen dagen kwamen ze bij de bergen uit, waar ze werden gered.
Foto Maya Alleruzzo/AP