Ierland

Stephen Fry niet vervolgd wegens godslastering

De Ierse politie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar komiek Stephen Fry wegens godslastering gestaakt omdat te weinig mensen boos waren over diens uitlatingen. Zo meldt The Irish Independent.

In het Ierse tv-programma The Meaning of Life noemde de komiek God een „totale maniak, volkomen zelfzuchtig”, en een „grillige, boosaardige en achterlijke god”. Dat deed hij overigens al in februari 2015, maar de Ierse politie kwam pas onlangs in actie na een klacht van een kijker.

Volgens het Ierse strafrecht is het verboden om „grove, kwetsende of beledigende taal te uiten over zaken die heilig zijn voor enige religie, en daarbij bewust de woede te wekken van een substantieel aantal aanhangers van die religie”. Aan dat laatste criterium is volgens een bron bij de politie niet voldaan. De godslasteraar kan een boete van maximaal 25.000 euro krijgen.

In het programma werd Fry gevraagd wat hij tegen God zou zeggen als hij in de hemel zou komen. Fry: „Ik zou zeggen: botkanker bij kinderen, waarom is dat? Hoe durft u? Hoe durft u een wereld te scheppen met zoveel ellende die niet onze schuld is? Waarom moet ik een grillige, boosaardige en achterlijke god respecteren die een wereld schiep vol onrechtvaardigheid en pijn?”