Het populaire nichtje van Marine Le Pen verlaat tijdelijk haar partij

Het parlementslid voor het Front National zal zich ook niet meer verkiesbaar stellen voor de parlementsverkiezingen in juni.

Marion Marechal Le Pen
Marion Marechal Le Pen Foto Paul Durand/EPA

De Franse politica Marion Maréchal-Le Pen, het nichtje van Marine Le Pen, trekt zich voorlopig terug uit de politiek. Ze is op dit moment een van de twee leden van het Front National in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Maar in een open brief in Vaucluse Matin, een krant in haar kiesdistrict, laat ze woensdagochtend weten niet herkiesbaar te zijn. Maréchal (27) wil zich „enige tijd” uit het politieke leven terugtrekken om werkervaring op te doen in het bedrijfsleven en om meer tijd te hebben voor haar dochtertje.

Haar vertrek, al is het tijdelijk, zet het Front National verder onder druk. Marion Maréchal, de dochter van een zus van Marine, leidde de zuidelijke tak van de partij en had de laatste jaren regelmatig kritiek op de politieke koers onder haar tante. Terwijl het noordelijke FN met protectionisme en anti-EU-beleid probeerde gedesillusioneerde linkse kiezers te verleiden, wilde Maréchal bij de kern blijven: anti-immigratie, kritiek op islam.

Ze is zeer populair in de partij. Bij het laatste partijcongres, in 2014 in Lyon, kreeg ze de meeste stemmen van de leden voor een plek in het Centraal Comité. Toen ze bij de regioverkiezingen in 2015 het FN in Provence-Alpes-Côte d’Azur leidde, haalde ze meer stemmen dan haar tante in het noordelijke Nord-Pas-de-Calais. De rivaliteit kwam ook in de laatste presidentscampagne aan de oppervlakte toen haar tante liet weten dat bij FN-winst haar nichtje geen ministerschap zou krijgen omdat ze te „onbuigzaam” is.

‘Marion’, zoals ze in de partij bekend staat, werd al op tweejarige leeftijd politiek actief. Voor een regiocampagne verscheen ze in 1992 op verkiezingsaffiches in de armen van haar opa, Jean-Marie Le Pen. De partijoprichter heeft in het verleden verschillende keren gezegd dat hij meer fiducie had in de politieke toekomst van Marion dan in die van Marine. Dat zijn oogappel nu, enkele dagen na de verloren presidentsverkiezingen, uit de politiek stapt, noemde hij tegenover Le Figaro „desertie”.