Filmoverzicht: The Circle is vlak, King Arthur ongelooflijk oninteressant

De filmredactie van NRC bespreekt de nieuwe films van deze week. Met ook: I am Not Your Negro, Hier ben ik en Sami Blood.

 • ●●●●●

  The Circle: Sciencefiction

  Om in een bubbel van welvaart en veiligheid te kunnen leven, betalen we met onze vrijheid. Dat is de boodschap van The Circle. In de verfilming van het boek – dat voor velen een eye-opener was – zijn veel nuances verloren gegaan. Bij Eggers leef je lang mee met hoofdpersoon Mae, de film blijft oppervlakkig. Lees de recensie: Wij zijn levende batterijen voor het web

  Regie: James Ponsoldt. Met: Emma Watson, Tom Hanks, Ellar Coltrane, John Boyega, Bill Paxton. In: 93 bioscopen..

 • ●●●●

  I am Not Your Negro: Documentaire

  De Frans-Haïtiaanse filmmaker Raoul Peck kreeg een Oscarnominatie voor zijn documentaire I Am Not Your Negro. Peck heeft een boeiende, maar ook frustrerende film afgeleverd. De film brengt de stem van schrijver James Baldwin tot leven, maar de film biedt te weinig ruimte aan Baldwins complexiteit – en juist complexiteit is de essentie bij Baldwin. Lees de recensie: James Baldwin: man van onze tijd

  Regie: Raoul Peck. In: 28 bioscopen.

 • ●●●●●

  Hier ben ik: Documentaire

  In Bloemendaal probeert dominee Ad van Nieuwpoort welgestelde burgers minder gejaagd te leren leven. Hij is de hoofdpersoon van de film Hier ben ik van cameraman Sander Snoep en regisseur Sarah Vos. De film observeert. Voor mensen die niet uit een wit welgesteld milieu komen is Hier ben ik bijna een antropologische film over een vreemde stam. Dit is de welgestelde, beschaafde bovenlaag van Nederland waar alles mooi en schoon is en zelfs existentiële pijn gepolijst overkomt. Lees de recensie: Dominee versus de ratrace

  Regie: Sander Snoep en Sarah Vos. In: 19 bioscopen.

 • ●●●●

  Sami Blood: Drama

  De Sami, de nomadische inwoners van Lapland, worden gediscrimineerd in Zweden. Debutante Amanda Kernell haalt hen uit de schaduw in Sami Blood. De film speelt zich grotendeels af in de jaren dertig maar schetst een herkenbaar dilemma: volledige assimilatie of trouw blijven aan je eigen traditie? Lees de recensie: Sterk Zweeds debuut over verborgen geschiedenis

  Regie: Amanda Kernell. Met: Lene Cecilia Sparrok, Hanna Alström, Maj-Doris Rimpi. In: 19 bioscopen.

 • Lees ook het interview met regisseur Amanda Kernell
 • ●●●●

  King Arthur: Legend of the Sword: Fantasy

  King Arthur is een typische Guy Ritchie-film: hij past hier dezelfde hyperbolische stijl toe als in zijn gangsterfilms en de hoofdpersonen zijn plat pratende ‘lads’ die moderne straattaal bezigen, met woorden als ‘bollocks’. Of dit passend is of juist gedurfd, is een vraag waar je lang over kunt twisten. Minder betwistbaar is het knagende gevoel dat je krijgt bij het zien van de letterlijk duistere gebeurtenissen: wat is dit allemaal ongelooflijk oninteressant en dodelijk vermoeiend. Lees de recensie: Fantasy zonder magie

  Regie: Guy Ritchie. Met: Charlie Hunnam, Jude Law, Aidan Gillen, Djimon Hounsou, Eric Bana. In: 141 bioscopen.