Criminaliteitsbestrijding

Politie doet invallen in onderzoek naar leveranciers ‘crypto-gsm’s’

Het Team High Tech Crime is begonnen met een grootschalig onderzoek naar leveranciers van zogenoemde crypto-gsm’s. Dat meldde het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om Blackberry’s en Android-telefoons waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. De gsm’s werken op basis van het PGP (Pretty Good Privacy) protocol. Er zijn invallen gedaan in woningen en bedrijfspanden op elf plekken in Nederland. Volgens het ANP was tot dinsdagavond één aanhouding verricht. Het OM verdenkt de leveranciers ervan versleutelde telefoons te hebben verkocht aan criminelen. De invallen zijn onderdeel van een witwasonderzoek van het OM en vonden plaats in Amsterdam, Huizen, Koggenland, Almere en Zeewolde. Opsporingsdienst FIOD en het Functioneel Parket zijn ook betrokken. (NRC)