Brabant

Criminelen ontlopen deels straf door gebrek rechtbank-capaciteit

Criminelen in Noord-Brabant ontlopen deels hun straf door capaciteitstekort bij rechtbanken in het zuiden. Dat zeggen de twee Brabantse hoofdofficieren van justitie naar aanleiding van de publicatie, deze woensdag, van het boek We regelen het zelf wel van NRC-correspondent Bram Endedijk. Door de vele aandacht voor ‘ondermijnende criminaliteit’ in de provincie zijn er zoveel zaken dat het lang duurt voor ze behandeld kunnen worden. Gevolg: de rechter houdt daar rekening mee bij de strafmaat. Volgens Charles van der Voort, hoofdofficier Zeeland-West-Brabant weten criminelen dat ze voor hennepzaken in het algemeen niet jaren de cel ingaan. „De softdrugshandel loont gewoon”, zegt hij.

Goed of fout in Brabant pagina E4-5