Ambtenaar Goes verduistert kwart miljoen euro

Het grootste gedeelte van dat bedrag is gemeentegeld (ruim 136.000 euro). Het andere deel van de geldsom komt van schuldeisers en schuldenaren.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Lex van Lieshout/ANP

Een ambtenaar van de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente Goes heeft tussen 2010 en 2015 een bedrag van ruim 261.000 euro verduisterd. Het grootste gedeelte van dat bedrag is gemeentegeld (ruim 136.000 euro). Het andere deel van de geldsom komt van ruim tweehonderd schuldeisers (ruim 110.000 euro) en zestien schuldenaren (ruim 14.000 euro).

De verdachte is direct nadat de fraude aan het licht kwam, eind 2015, op non-actief gesteld. Ook stelde Goes een onderzoek in op basis waarvan aangifte is gedaan bij de politie. De verdachte heeft bekend het geld te hebben verduisterd. Dat de gemeente het nieuws nu pas naar buiten brengt, komt doordat het eigenlijk de rechtszaak wilde afwachten. Door tijdsgebrek bij Justitie is dat er echter nog niet van gekomen, waarop Goes in overleg met de Officier van Justitie besloot de fraude bekend te maken. De verwachting is nu dat de strafzaak in het najaar bij de rechtbank voor zal komen.

Burgemeester: ‘beschamend en schrijnend’

Burgemeester René Verhulst zegt “zich te schamen dat dit is gebeurd”. Hij noemt het “schrijnend dat er misbruik is gemaakt van de kwetsbaarheid, afhankelijkheid en vaak ook onwetendheid van de schuldenaren”. Goes heeft alle benadeelden inmiddels op de hoogte gebracht en hen vooruitlopend op de rechtszaak schadeloos gesteld. De gemeente, dat daardoor de schade op zag lopen tot 400.000 euro, heeft zichzelf als benadeelde partij in het proces aangemeld.

De fraude kwam aan het licht door een melding van de ING. De bank zag een grote storting op de rekening van de medewerker, die schulden had bij ING. Daarop meldde dat bank het vermoeden dat de verdachte geld van de gemeente overmaakte naar haar eigen privérekening.

‘Tientallen manieren’

De medewerker, tot voor 2015 in dienst van Goes en daarna bij de gemeentelijke financiële instelling GR de Bevelanden, stond volgens de gemeente bekend als ervaren en betrokken. Ze hielp zo’n zestig mensen met schulden om financieel weer gezond te worden, maar maakte daarbij volgens burgemeester Verhulst “op tientallen manieren” misbruik van haar positie en bijbehorende bevoegdheden. Zo zou ze onder meer zichzelf hebben toegevoegd als schuldeiser in bepaalde dossiers. In andere zaken bood ze schuldeisers regelingen aan, waarbij ze een deel van het geld in eigen zak stak. Ook zou ze jarenlang zichzelf dagelijks transacties van enkele centen hebben overgemaakt.

Over het motief wil de burgemeester weinig kwijt, behalve dat het “nog niet duidelijk is”. Volgens Verhulst heeft de verdachte in “een persoonlijk, maar warrig verhaal bekend” tegenover de gemeente.