Wachtrijen

Schiphol belooft beterschap: alle doorgangen open deze zomer

Schiphol gaat komende zomer alle beveiligingsdoorgangen in vertrekhal 1 openzetten om te voorkomen dat reizigers te lang in de rij moeten staan. Ook in vertrekhal 2 zullen alle doorgangen worden geopend als de drukte op de luchthaven daarom vraagt. De maatregelen volgen op overleg tussen staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Millieu, PvdA), Schiphol-directeur Jos Nijhuis en KLM-topman Pieter Elbers.

De ontmoeting volgde op problemen op de luchthaven tijdens de meivakantie. Reizigers stonden urenlang in de rij en honderden passagiers misten hun vlucht. Ook vertrokken verschillende vliegtuigen te laat omdat er gewacht werd op vertraagde reizigers. KLM stelde vorige week dat de schade voor de maatschappij daardoor „in de miljoenen” is gelopen en dat het ook veel last heeft van reputatieschade.

Schiphol-topman Nijhuis bood vorige week zijn excuses aan voor de ontstane problemen en stelt dat het bedrijf de drukte niet had zien aankomen. KLM noemde dat „ongeloofwaardig” omdat het naar eigen zeggen al eerder opriep tot het vergroten van de capaciteit. De maatschappij eist concrete oplossingen.

Vakbonden pleitten voor de inzet van extra beveiligers en gingen daarover met Schiphol in gesprek. Nijhuis kondigde daarop aan om de komende tijd extra medewerkers in te zetten bij de veiligheidscontroles op Schiphol. Ook worden er in vertrekhal 2 extra rijen bijgebouwd. (NRC)

    • Jorg Leijten