Trump stuurt FBI-directeur de laan uit

FBI-directeur James Comey deed onderzoek naar de mogelijke banden tussen Trump-medewerkers en Rusland. Hij moest zijn ontslag via de media vernemen.

FBI-directeur James Comey getuigt in de Senaat. Shawn Thew/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-directeur James Comey ontslagen. Volgens Trump kan Comey de inlichtingendienst niet meer effectief leiden. Dat schrijft hij in een door het Witte Huis vrijgegeven ontslagbrief aan Comey:

“Het is essentieel dat we nieuw leiderschap vinden voor de FBI dat het publieke vertrouwen kan herstellen en het vertrouwen in zijn vitale missie bij het handhaven van de wet.”

Comey wist vantevoren niks over zijn ontslag en zag het tijdens een nieuwsuitzending op tv terwijl hij zijn medewerkers toesprak voorafgaand aan een evenement in Los Angeles. Hij dacht in eerste instantie dat het een grap was.

Clinton-mails

Tijdens een hoorzitting onder ede vorige week in de Senaat heeft Comey mogelijk onjuiste informatie gegeven over de email-affaire rond Hillary Clinton. Minister Jeff Sessions van Justitie en zijn onderminister Rod Rosenstein adviseerden Trump daarom hem te ontslaan.

Comey heropende acht dagen voor de presidentsverkiezingen het onderzoek naar de email-server van de Democratische kandidaat Clinton. Eerder had hij gezegd dat Clinton wat hem betreft niet vervolgd zou hoeven worden. Volgens Rosenstein had hij dat nooit op eigen houtje mogen doen.

Hillary Clinton denkt dat ze door de heropening van het onderzoek de verkiezingen heeft verloren, zei ze vorige week.

Een kopie van de ontslagbrief die Trump stuurde naar Comey. Shawn Thew/EPA

Onderzoek banden met Rusland

James Comey deed ook onderzoek naar de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen vanuit Rusland. Volgens The New York Times doet het abrupte ontslag de vraag rijzen of Trump hiermee probeert dat onderzoek te dwarsbomen. Mogelijk zijn er contacten geweest tussen leden van de Trump-campagne en Rusland.

Lees ook: Trump verrast vriend en vijand met haastig ontslag FBI-directeur

Comey werd in 2013 aangesteld als directeur van de FBI door toenmalig president Barack Obama. Om de politiek zoveel mogelijk buiten de deur te houden worden FBI-directeuren benoemd voor tien jaar.

Het Witte Huis zegt dat de zoektocht naar een opvolger direct is begonnen. “De FBI is een van de meest gewaardeerde en gerespecteerde instituten in ons land”, stelt president Trump in een korte persverklaring.

Democraten verbijsterd

De Democraten zijn verbijsterd door het onverwachte ontslag van de FBI-directeur. Zij trekken de vergelijking met de beslissing van president Richard Nixon om tijdens het Watergate-onderzoek de onafhankelijke officier van justitie te ontslaan.

Twitter avatar SenBobCasey Senator Bob Casey This is Nixonian. Deputy AG Rod Rosenstein must immediately appoint a special prosecutor to continue the Trump/Russia investigation.

“Dit is Nixoniaans”, zeg senator Bob Casey op Twitter. Volgens Casey moet er een speciaal aanklager komen die het Trump-Rusland-onderzoek op zich gaat nemen.

“Schandelijk”, vindt senator Ron Wyden uit Oregon. “Dit is misbruik maken van je macht”, zegt Eric Swallwell, lid van het Huis van Afgevaardigden in Californië.