Syrië

Evacuatie strijders uit Damascus,weer onderhandelingen Genève

In Syrië is maandag de evacuatie begonnen van inwoners van een door regeringstroepen belegerde rebellenwijk in het noordoosten van Damascus. Volgens de staatsomroep is een duizental strijders en hun familieleden op weg gegaan naar de noordelijke provincie Idlib, nog in handen van rebellen. De evacuatie volgt op de overeenkomst van vorige week in de Kazachse hoofdstad Astana over de instelling van vier ‘de-escalatie zones’ in Syrie. Dat werd getekend door Rusland en Iran, bondgenoten van president Assad, en Turkije. Rusland wil het akkoord ter sprake brengen in de Veiligheidsraad. De VN maakte maandagavond bekend dat op 16 mei nieuwe vredesonderhandelingen in Genève zullen beginnen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, reist dinsdag naar Washington. (NRC)

    • Wim Brummelman