Sterke stijging huur randgemeenten

De grote druk op de woningmarkt zorgt ervoor dat mensen vaker besluiten net buiten de grote steden te gaan wonen.

Foto Koen Suyk/ANP

De huurprijzen van woningen in de vrije sector zijn het afgelopen jaar weer flink gestegen. Vooral in plaatsen net buiten de grote steden zoals Zaandam is het behoorlijk duurder geworden om te huren. De gemiddelde huur in Nederland was het eerste kwartaal van 2017 zo’n 14,70 euro per vierkante meter per maand, wat een stijging is van meer dan negen procent ten opzichte van vorig jaar. Toen was de gemiddelde huurprijs nog 13,50 euro.

De grote druk op de woningmarkt van dure steden zoals Amsterdam zorgt ervoor dat mensen vaker besluiten net buiten de grote stad te gaan wonen. Daardoor gaan de prijzen hier snel omhoog, meldt verhuurwebsite Pararius.nl op basis van de eerste cijfers van dit jaar. Zaandam is koploper: daar steeg de huurprijs met 24,6 procent. In andere kleinere steden zoals Hoofddorp (14,3 procent) en Almere (12,6 procent) betalen nieuwe huurders ook aanzienlijk meer dan een jaar geleden.

Lees ook: Huurprijzen vrije sector blijven stijgen

De afgelopen jaren nam de huurprijs in grote steden sterk toe, maar volgens Pararius.nl zal deze stijging niet eindeloos doorzetten. Directeur Jasper de Groot:

Huurprijzen bereiken na een sterke stijging vaak een plafond. Dat zien we nu in Amsterdam: de prijzen schoten de afgelopen jaren gigantisch omhoog, maar daar kwam vorig jaar een einde aan.

Amsterdam blijft nog wel de duurste stad om te wonen in Nederland. Daar betalen nieuwe huurders zo’n 22 euro per vierkante meter.

Ook zijn de prijzen van kleinere huurwoningen het afgelopen jaar sterk gestegen. De gemiddelde meterprijs van huizen met een oppervlakte van 50 tot 75 vierkante meter is nu 18,73 euro, een toename van 13,9 procent vergeleken met vorig jaar.

Lees ook: Alleen huis in stad met eigen geld