FIFA onderzoekt rol spelersmakelaar Raiola bij transfer Paul Pogba

Met 105 miljoen euro was de transfersom van Pogba de hoogste ooit.

Foto: PETER POWELL/EPA

De internationale voetbalfederatie FIFA is een onderzoek begonnen naar de rol van de Nederlands-Italiaanse spelersmakelaar Mino Raiola bij de transfer van topvoetballer Paul Pogba, vorig jaar van Juventus naar Manchester United. Dat berichtte de Franse onderzoekswebsite Mediapart dinsdag.

Raiola trad bij de transfer op namens beide clubs en de speler, wat kan neerkomen op belangenverstrengeling. De FIFA begon haar onderzoek op 16 september vorig jaar, anderhalve maand na het vertrek van Pogba naar Manchester voor 105 miljoen euro, de hoogste transfersom ooit.

Raiola hield aan de overstap 49 miljoen euro over, eveneens een absoluut recordbedrag. Dat blijkt uit het boek Football Leaks; de smerige deals in het betaald voetbal, dat donderdag in het Duits en het Nederlands verschijnt. In het boek beschrijven Rafael Buschmann en Michael Wulzinger, journalisten bij het Duitse weekblad Der Spiegel, de duistere zakelijke achterkant van het profvoetbal.

Het boek toont ook een ander staaltje van Raiola’s onderhandelingskracht. Bij hetzelfde Manchester United bedong de makelaar voor Zlatan Ibrahimovic een salaris van 435.000 euro per week. Daarmee is de Zweed de best betaalde speler in de Engelse Premier League.

Jaarsalaris van 22,6 miljoen

Het jaarsalaris van Ibrahimovic, zo’n 22,6 miljoen euro, is meer dan twee keer zo hoog als dat van Pogba, die op jaarbasis ruim 10 miljoen euro verdient. Dat komt onder meer omdat Ibrahimovic afgelopen zomer transfervrij overkwam van Paris Saint-Germain. Daardoor kon spelersmakelaar Raiola een veel hoger salaris bedingen bij de club uit Manchester die zo snakt naar succes.

Het boek bevat onder meer artikelen die eerder verschenen in Der Spiegel en NRC (beide lid van onderzoeksplatform EIC, evenals Mediapart) en uitgebreide verhalen over ‘John’ – de klokkenluider achter Football Leaks die de strijd aanbond met de mondiale voetbalwereld. Daarnaast beschrijven de auteurs hoe Adidas via een Nederlands dochterbedrijf sponsorcontracten sluit met profvoetballers en hoe Atlético Madrid een groot deel van de transferrechten van haar spelers aan beleggers verkocht.