Vier aanhoudingen in onderzoek naar ‘crypto-gsm’

De verdachten zouden versleutelde telefoons verkopen aan criminelen. Bij één van de invallen is 1 miljoen euro cash gevonden.

Foto Andrew Gombert/EPA

Het Team High Tech Crime heeft dinsdag een grootschalig onderzoek naar leveranciers van zogenoemde ‘crypto-gsm’s uitgevoerd. De politie-instantie meldt dat er vier mensen zijn aangehouden bij invallen in woningen en bedrijfspanden op elf plekken in Nederland. Ook is er in een pand in Amsterdam één miljoen euro aan cash aangetroffen. Het OM verdenkt de verdachten ervan versleutelde telefoons te hebben verkocht aan criminelen. Het gaat om Blackberry’s en Android-telefoons waarmee berichten kunnen worden verstuurd die voor de buitenwereld niet leesbaar zijn.

Twitter avatar PolitieLE Landelijke Eenheid Onderzoek #cryptogsm‘s Team High Tech Crime: 4 aanhoudingen in land & miljoen cash geld aangetroffen in pand A’dam Plantage Muidergracht

De invallen zijn onderdeel van een witwasonderzoek van het Openbaar Ministerie en vinden plaats in Amsterdam, Huizen, Koggenland, Almere en Zeewolde. Opsporingsdienst FIOD en het Functioneel Parket zijn ook betrokken bij het onderzoek. Zij legden beslag op de boekhouding van twee administratiekantoren.

Versleutelde telefoons

Criminelen gebruiken vaker dit soort versleutelde telefoons. De telefoons werken op basis van het zogenoemde PGP (Pretty Good Privacy) protocol. Bellen met de speciale telefoons is niet mogelijk: ze zijn alleen bedoeld om versleutelde berichten mee te versturen. Tot voor kort werden de telefoons als onkraakbaar gezien.

In maart wist de politie voor het eerst berichten van PGP-telefoons te kraken. Ruim 3,6 miljoen berichten die werden verstuurd via servers van het bedrijf Ennetcom werden inzichtelijk gemaakt. De berichten zouden onder andere informatie bevatten over lopende zaken rond witwassen, overvallen en liquidaties. Volgens het Openbaar Ministerie heeft het huidige onderzoek niks te maken met de zaak rond Ennetcom, schrijft ANP.

Nog steeds niet alle PGP-telefoons zijn overigens te kraken: sommige vernietigen bijvoorbeeld alle berichten nadat ze verstuurd zijn.