Polanc wint Etna-etappe Giro d’Italia

De Sloveen reed tijdens de 181 kilometer lange vierde etappe bijna de hele tijd op kop.

Polanc komt na 181 kilometer als eerste over de finish.
Polanc komt na 181 kilometer als eerste over de finish. Foto Luk Benies/AFP

Wielrenner Jan Polanc heeft dinsdag de vierde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Sloveense renner van Team Emirates kwam tijdens de eerste bergetappe op de flanken van de Etna na 181 kilometer als eerst over de finish. Polanc reed bijna de hele rit op kop en wist sprintaanvallen van Vincenzo Nibali en Jesper Hansen het hoofd te bieden.

De vierde etappe.

Polanc ontsnapte tijdens de rit met de Rus Pavel Vroett, de Zuid-Afrikaanse Janse Van Rensburg en de Italiaan Alafaci uit het peloton. Voordat de beklimming van de Etna begon had de groep ruim zes minuten voorsprong. Die voorsprong werd tijdens de klim snel kleiner.

Het is de tweede keer dat Polanc een etappe van de Ronde van Italië wint. In 2015 zegevierde hij op de vijfde etappe van de Giro.

Lees ook de reportage over Tom Dumoulin in deze etappe vanuit de Sunweb-volgwagen: De vulkaan en een arm uit de kom

Roze trui

Ook de roze trui is dinsdag van eigenaar veranderd. De Luxemburger Bob Jungels eindigde als zevende en neemt de trui over van de Colombiaan Fernando Gaviria. Gaviria had de trui twee dagen geleden bemachtigd nadat hij de derde etappe op zijn naam schreef.

De eerste Nederlandse wielrenner in deze etappe was Tom Dumoulin. Dumoulin (Sunweb) eindigde als zesde. Bauke Mollema (Trek) behaalde een negende plek. Na vier etappes staat Dumoulin zevende en Mollema achtste. Wielrenner Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) staat na dinsdag op de vijftiende plaats.

Bahrein-Merida-renner Javier Moreno is dinsdag uit de Giro gezet omdat hij ruzie kreeg met Sky-renner Diego Rosa. Op beelden is te zien dat Moreno Rosa tijdens de rit een duw geeft, waardoor de Sky-renner viel. Moreno was één van de helpers van Vincenzo Nibali.

Lees ook het interview met Stef Clement, de dienaar van team LottoNL-Jumbo