Nationaal Museum van Wereldculturen

Wereldmuseum R’dam gaat samenwerken

Het Nationaal Museum van Wereldculturen en het Wereldmuseum Rotterdam hebben maandagavond een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het Wereldmuseum werkt nu onder de paraplu van het Nationaal Museum van Wereldculturen, dat bestaat uit het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

De samenwerking is een personele unie op het niveau van toezicht, bestuur, management en collectiebeheer. Directeur van het Wereldmuseum wordt Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Het Wereldmuseum blijft als zelfstandige stichting een Rotterdams museum en krijgt een gemeentelijke subsidie van 5 miljoen euro per jaar.

Het Wereldmuseum was de afgelopen jaren in een neerwaartse spiraal beland. Een elitaire uitstraling (op de begane grond was een sterrenrestaurant gehuisvest) en een mislukte commerciële koers waarbij alle conservatoren werden ontslagen, hadden een dalend bezoekersaantal tot gevolg. Kwamen er in 2013 nog 56.000 bezoekers, in 2015 waren dat er 42.000. In 2020 moeten het er weer 60.000 zijn.

De komende maanden worden nieuwe medewerkers aangetrokken, zoals collectiebeheerders en educatiemedewerkers. Bedoeling is weer een breed publiek naar het museum te lokken. Om dat te bereiken zal het Wereldmuseum „meer van de Rotterdamse collectie tonen, een nieuwe vaste opstelling en een nieuw kindermuseum ontwikkelen”. Het museum zal „maatschappelijker gaan programmeren”, onder meer met exposities die aansluiten bij het multiculturele karakter van havenstad Rotterdam. (NRC)