kunstroof

Diadeem met 367 diamanten gestolen uit museum in Zuid-Duitsland

Een bijzonder kostbaar diadeem van 1,2 miljoen euro is gestolen uit het Badische Landesmuseum in de stad Karlsruhe. De diadeem behoorde oorspronkelijk toe aan de in 1952 overleden Hilda von Nassau, de laatste groothertogin van Baden. Zij werd in 1918 afgezet bij de afschaffing van de monarchie in Duitsland. Op 29 april kwam het museum erachter dat het juweel gestolen was uit een vitrine in een openbare expositieruimte. De vitrine zou niet met geweld geopend zijn. De politie doet sindsdien onderzoek, maar wilde uit ‘tactische overwegingen’ tot maandag niet bekendmaken dat de diadeem gestolen was. De diadeem heeft een frame van goud en platina en is bedekt met 367 diamanten. Hij stamt uit het begin van vorige eeuw. (NRC)