Opinie

Kamer en formatie voort in nieuwe Europese werkelijkheid

De Haagse Stemming De Haagse Stemming houdt je drie ochtenden per week (di-do-za) op de hoogte van de formatie en andere politieke kwesties. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief, ontvangt deze nog vroeger.

De Kamer keert vandaag terug van een tumultueus reces waarin van alles gebeurde buiten de formatie. Die duurt inmiddels al langer dan de vorige. En hoewel er namen van bewindspersonen worden genoemd, is dat echt nog niet aan de orde, bezweren de onderhandelaars. Wel cruciaal: de nieuwe Europese orde met een eurofiele Macron aan de macht in Frankrijk.

KEIZERGATE: Wéér de VVD, werd alom verzucht toen partijvoorzitter Henry Keizer twee weken geleden in opspraak kwam. Onderzoeksjournalistieke website Follow the Money ontdekte dat hij zijn miljoenenbedrijf in crematieovens in 2012 wel voor heel weinig geld had gekocht. Die koop had niet meer met de partij te maken dan dat er door twee VVD-senatoren (wéér Loek Hermans) toezicht werd gehouden op de transactie. Toch riep dit direct vragen op over de integriteit van Keizer. Hij deed er bijna een week over om enig weerwoord te bieden en hield journalisten buiten de deur en Rutte hield hem als vanouds de hand boven het hoofd, voordat alsnog werd besloten tot een intern integriteitsonderzoek en het tijdelijk terugtreden van Keizer. Drie belangrijke vragen staan nog open voor de VVD.

Crony capitalism: Gedurende dat onderzoek wordt Keizer vervangen, eerst door Jeannette Baljeu, en na het partijcongres van volgende week door Eric Wetzels. Maar hogere belangen dan Keizers voorzitterschap staan op het spel, schrijft columnist Menno Tamminga vandaag. Keizer bediende zich van crony capitalism: geen regels en wetten overtreden, maar die naar je hand zetten ten bate van jezelf en je politieke vrienden. Dat legt de bijl aan de wortel van het klassieke kapitalisme waar de VVD voor staat. Of stond.

POLDER: Werkgevers en werknemers zijn er morrend toch uitgekomen: de verlenging van WW voor ouderen.

INFORMEREN DUURT VOORT: Door de verdrietige dag van de begrafenis van de moeder van Jesse Klaver, werd er afgelopen week maar twee dagen ge(ïn)formeerd. De formatie duurt nu al langer dan de vorige, die in 2012 in 52 dagen beklonken was. Nu is nog geen formateur aangewezen, maar houdt informateur Edith Schippers de touwtjes in handen. Politiek verslaggever Enzo van Steenbergen sprak mensen die eerder met haar onderhandelden. “Kom niet bij haar aan met: mammie, help, ik weet het niet meer.”

Namen & functies: RTL Nieuws meldde vorige week dat in de Stadhouderskamer al wordt gesproken over de verdeling van ministersposten en namen van aanstaande bewindspersonen. De VVD zou Sociale Zaken al geclaimd hebben voor Halbe Zijlstra. Financiën gaat tussen CDA-senatoren Wopke Hoekstra en Marnix van Rij. Al wil D66-onderhandelaar Wouter Koolmees die baan ook, naast Alexander Pechtold op Onderwijs en Kajsa Ollongren op Economische Zaken. GroenLinks zou Ontwikkelingssamenwerking en Infrastructuur en Milieu hebben geclaimd, al is onduidelijk voor wie. De onderhandelaars ontkenden natuurlijk meteen wat RTL schreef. Ambtenaren maken zich ondertussen zorgen, schrijft het AD vandaag. Blijft Veiligheid en Justitie één ministerie, of wordt het weer opgeknipt? En krijgt klimaat (I&M) of energie (EZ) straks de overhand?

#ophef: Als het aan De Telegraaf ligt, worden de gesprekken met GroenLinks liever gisteren dan vandaag stopgezet, dat is duidelijk. De krant betichtte eerder Klaver van leugens over zijn jeugd en haalde Rita Verdonk van stal om groen-rechts af te schrijven. Afgelopen weekend schreef de krant dat GroenLinks in het lokale bestuur leidt tot “een bittere werkelijkheid van lastenverzwaringen, automobilistje pesten en geldsmijterij”. Eén van de voornaamste problemen: je struikelt in Tilburg over de fietsen.

PvdA-LEED: Een kort bericht van de PvdA gisteren waar veel leed achter schuilgaat: Ruud Slotboom, hoofd voorlichting en de laatste jaren woordvoerder van Diederik Samsom, verlaat de fractie. En met hem vele anderen. Van de ongeveer 70 fte blijven na de verpletterende verkiezingsnederlaag nog 22 banen over. Het managementteam van de fractieondersteuning, waar Slotboom in zat, krimpt van vier naar één: alleen Claudy Lubbers blijft algemeen directeur.

WAT WIJ LEZEN: Ian Buruma analyseert de crisis van de sociaal-democratie na Brexit, Trump en Macron. Voor wie het tijdens het reces gemist had: lees ook deze reconstructie van het koningsdrama bij de PvdA van Thijs Niemantsverdriet.

WAT WIJ VOLGEN: Vanavond praat de Tweede Kamer over de laatste Europese top. Maar het debat zal natuurlijk grotendeels gaan over de nieuwe Europese realiteit met Emmanuel Macron als president van Frankrijk.

QUOTE VAN DE DAG

“Er wordt ook wel gesproken over prefab-Kamerleden”

Parlementair historicus Bert van den Braak in het FD over de trend dat steeds meer nieuwe Kamerleden geen maatschappelijke carrière maar een baan als politiek medewerker achter zich hebben.