Brieven

Gedrag

Omdat zij het leuk vond en het kon?

Foto ANP

Lekker in het zonnetje, op een terrasje voor een cafeetje aan een gracht, genieten we van het weer en van de mensen in dit tafereel. Aan de overkant van de gracht beweegt de grote Nederlandse vlag aan het universiteitsgebouw loom in de wind. Vergeten binnen te halen na Bevrijdingsdag.

Links van ons het bruggetje waar een joodse man, in het begin van de oorlog, met zijn handkar vanaf werd gegooid door NSB’ers.

Gewoon omdat zij dat leuk vonden en omdat het kon.

Rechts van ons staat een groepje vrolijke jonge vrouwen voor hun studentenhuis aan de bubbels. Mooi aangekleed, allemaal een beetje sexy wel, klaar om naar een feestje te gaan.

Over het bruggetje komen twee vrouwen aangelopen in een tempo dat past bij het mooie weer. Een van de vrouwen draagt een hoofddoekje. Ze passeren ons en even later het groepje vrolijke jonge vrouwen. Wanneer de vrouw met het hoofddoekje het feestende groepje is gepasseerd, steekt een van de feestende vrouwen haar middelvinger op naar de vrouw met het hoofddoekje.

Gewoon omdat zij dat leuk vond en omdat het kon?

Ik maak me zorgen.