Bijna 250 vluchtelingen vermist op Middellandse Zee

Op vrijdag en zondag zonken twee rubberen bootjes op de Middellandse Zee. Van de 300 mensen aan boord werden er 57 gered.

Archieffoto. Vluchtelingen vlakbij de Libische kust.
Archieffoto. Vluchtelingen vlakbij de Libische kust. Foto Andreas Solaro/AFP

Er zijn sinds vrijdag bijna 250 migranten vermist geraakt terwijl zij per boot de oversteek probeerden te maken van Noord-Afrika naar Europa. Dat bevestigt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, op dinsdag. Vijftig vluchtelingen zijn op de Middellandse Zee gered en naar Pozzallo, Sicilië gebracht.

Het gaat om twee verschillende schipbreuken. Een rubberen boot zeilde op vrijdagnacht al enkele uren richting Italië toen deze water begon te maken. Van de 132 mensen aan boord zijn er 82 nog niet terecht, meldt UNHCR. Ze zijn waarschijnlijk overleden.

Op zondag strandde een tweede boot net voor de kust van Libië bij Az Zawiyah. Zeven mensen konden nog gered worden door de Libische kustwacht, maar 163 vluchtelingen blijven vermist. Gevreesd wordt dat op zijn minst 113 mensen op zee zijn gestorven.

VN-migratieorganisatie IOM schrijft dat er sinds 5 mei 6.612 vluchtelingen gered zijn op de Middellandse Zee. Het mooie weer zou de migratiestromen weer in gang zetten, aldus het IOM, omdat de zee rustiger is.

Lees ook: In paasweekend 8.300 migranten van zee gehaald

Tot nu toe zijn er dit jaar 1.300 mensen vermist geraakt op de zogenoemde Centraal Middellandse route van Libië naar Italië. De UNHCR schat dat ruim 43.000 migranten dit jaar de oversteek hebben gemaakt. Vorig jaar probeerden migranten volgens cijfers van de Europese grensautoriteit Frontex in totaal 180.000 keer via de route Europa binnen te komen, een record.

Smokkelaars maken op de route veelal gebruik van oude visboten en rubberen sloepen, die snel kunnen omslaan. Het grootste gedeelte van de vluchtelingen die via deze route naar Europa poogt te komen, is afkomstig uit landen als Nigeria, Tunesië, Somalië en Eritrea.