Arbeidsmarkt

‘Vrouw die nikab weigerde af te doen terecht gekort op bijstand’

Een Utrechtse vrouw die meermaals weigerde haar nikab af te doen, is terecht gekort op haar bijstandsuitkering. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep dinsdag bepaald. Volgens de Raad maakt de weigering van de vrouw om de hoofdbedekking tijdens een werktraining af te nemen de kans dat zij snel werk vindt „zeer klein”: „Dit heeft tot gevolg dat onnodige druk wordt gelegd op de publieke middelen”. De islamitische vrouw was al langere tijd werkloos. Zij nam deel aan de werktraining om ervoor te zorgen dat ze sneller weer aan de bak kwam. Zij mocht hierbij wel een hoofddoek dragen, maar niet gezichtsbedekkende kleding als een nikab of boerka. De gemeente Utrecht is van mening dat dit laatste het vinden van werk belemmert. Ondanks aandringen weigerde de vrouw de nikab af te doen. (NRC)