AkzoNobel wijst PPG voor de derde maal de deur

Overnamestrijd Akzo heeft ook het derde bod van PPG afgewezen. Een ontmoeting tussen de topmannen, afgelopen zaterdag, veranderde niets.

AkzoNobel gelooft sterker in de eigen groeiplannen dan in een overname.
AkzoNobel gelooft sterker in de eigen groeiplannen dan in een overname. Foto Reuters

Verfbedrijf PPG heeft er bij AkzoNobel al sinds het eerste overnamebod begin maart op aangedrongen: mogen we een keer langskomen voor een gesprek? Maar de ontmoeting, die zaterdag dan eindelijk plaatsvond, heeft geen enkel verschil gemaakt voor de uitkomst. Het Nederlandse AkzoNobel heeft het derde bod van PPG afgewezen, zo heeft het bedrijf maandag laten weten.

De ontmoeting zaterdag vond plaats tussen de hoogste bazen van beide bedrijven, zonder advocaten of adviseurs. Bestuursvoorzitter Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans van AkzoNobel kwamen op het vliegveld van Rotterdam bijeen met topman Michael McGarry en commissaris Hugh Grant van PPG. Daar hebben ze gesproken over het derde overnamebod van PPG, van 96,75 euro per aandeel.

Topman Ton Büchner ging met een „open mind” de ontmoeting in, zei hij maandag tijdens een telefonische persconferentie, maar heeft desondanks „geen nieuwe dingen gehoord”. Verder wilde Büchner geen details kwijt over de bijeenkomst, omdat die „privé” was.

Na anderhalf uur waren de vier mannen alweer uitgepraat, zo liet PPG weten in reactie op de afwijzing van het bod. Betrokkenen aan de kant van AkzoNobel wijzen erop dat er geen eindtijd was, de ontmoeting had uren kunnen duren. Maar PPG vertelde volgens hen aan de hand van uitgeprinte powerpointsheets slechts wat al in hun overnamevoorstel stond en kwam niet met nieuwe informatie. Details over hoe PPG dacht aan de mededingingseisen te kunnen voldoen, waren er bijvoorbeeld niet.

Voor AkzoNobel heeft de ontmoeting „bevestigd” dat zijn eigen strategie beter is. Enkele grote aandeelhouders willen wél dat het bedrijf met PPG gaat onderhandelen, maar volgens AkzoNobel hebben aandeelhouders meer baat bij de nieuwe groeiplannen die het drie weken geleden heeft gepresenteerd. Onderdeel daarvan is de verkoop van de chemietak. De opbrengst wordt grotendeels uitgekeerd aan aandeelhouders. Het bod van PPG vindt AkzoNobel nog altijd te laag.

Ook voor de 46.000 werknemers van AkzoNobel is het ook beter als hun werkgever zelfstandig blijft, schrijft het bedrijf – ook al gaan de 9.000 werknemers van Akzo’s chemietak, die binnen een jaar wordt verkocht, nu ook een onzekere toekomst tegemoet. Volgens AkzoNobel zou juist een overname door PPG leiden tot „wijdverbreide angst en onzekerheid” voor duizenden werknemers.

Bovendien is er volgens AkzoNobel een „gebrek aan cultureel onderling begrip”. Büchner wees op de wijze waarop PPG AkzoNobel probeert in te lijven – van begin af aan „niet vriendelijk”. „Niet de manier waarop wij het gedaan zouden hebben.”

PPG zegt „teleurgesteld” te zijn over de weigering van AkzoNobel om in onderhandeling te treden en gaat de afwijzing in detail bestuderen. Eerder heeft PPG-topman McGarry gezegd dat hij een vijandige overname niet uitsluit.

De koers van AkzoNobel sloot maandag 3,2 procent lager, op 76,85 euro.