AandeelhouderAkzo naar rechter om afwijzing PPG

Overnamestrijd Hedgefonds Elliott wil AkzoNobel via de rechter dwingen om met PPG te onderhandelen over een overname.

Akzo-bestuursvoorzitter Ton Büchner (links) en president-commissaris Antony Burgmans.
Akzo-bestuursvoorzitter Ton Büchner (links) en president-commissaris Antony Burgmans. Foto Bart Maat / ANP

AkzoNobel moet zich voorbereiden op een rechtszaak over zijn besluit om belager PPG de deur te wijzen. Het Amerikaanse hedgefonds Elliott Management, met een belang van ruim 3 procent in het Nederlandse verf- en chemieconcern, wil Akzo via de Ondernemingskamer dwingen tot onderhandelingen met zijn branchegenoot uit Pittsburgh.

Dat heeft Elliott dinsdag in een agressief persbericht aangekondigd, een dag nadat Akzo bekendmaakte dat het ook het derde voorstel van PPG naast zich neerlegt. Het hedgefonds eist bij de Ondernemingskamer toestemming voor een aandeelhoudersvergadering met als enige agendapunt het vertrek van president-commissaris Antony Burgmans, volgens Elliott de belangrijkste blokkade voor onderhandelingen tussen AkzoNobel en PPG. Akzo wees een verzoek daartoe vorige maand af.

In de rechtszaak zal het gaan over de vraag of de Akzo-top met die afwijzing zijn aandeelhouders tekort heeft gedaan. Elliott verwijt de commissarissen van AkzoNobel daarnaast een „flagrante schending van de fiduciaire plicht en het Nederlandse ondernemingsrecht”, door ook het derde bod van PPG „zonder enige vorm van constructief overleg” naast zich neer te leggen. Het hedgefonds, dat naar eigen zeggen wordt gesteund door beleggers die samen meer dan 10 procent van de Akzo-aandelen in handen hebben, noemt de weigering bovendien een „arrogante overtreding” van de corporate governance-regels.

Eerlijke kans

Akzo-bestuursvoorzitter Ton Büchner deed dinsdag juist zijn uiterste best om aandeelhouders ervan te overtuigen dat hij en de bedrijfstop het voorstel van PPG een eerlijke kans hebben gegeven. Er vond zaterdag zelfs een ontmoeting plaats tussen de topmannen van beide bedrijven, benadrukte Büchner. De bijeenkomst, op het vliegveld van Rotterdam, duurde echter slechts 90 minuten, omdat de PPG-topman Michael McGarry volgens Büchner „geen nieuwe dingen” wist te vertellen. De ontmoeting zou juist hebben bevestigd wat Akzo al dacht, namelijk dat aandeelhouders meer baat hebben bij de nieuwe groeiplannen die het drie weken geleden heeft gepresenteerd. Ook vindt Akzo het bod van 96,75 nog altijd te laag en stelt het dat een overname door PPG slechts is voor de 46.000 werknemers van het Nederlandse verfconcern.

Elliott neemt met die verklaring geen genoegen. Volgens de activistische belegger was de toenadering van Büchner en Burgmans onoprecht omdat zij „noch de intentie, noch het mandaat” hadden om te onderhandelen met PPG. De bijeenkomst zou slechts gepland zijn om de indruk te wekken dat Akzo er alles aan heeft gedaan om een juiste afweging te maken.

De gang naar de Ondernemingskamer komt drie weken voordat PPG moet besluiten of het een vijandige overname probeert. Akzo weet zich gesteund door de eigen werknemers én de politiek, die vreest voor een uitverkoop van het Nederlandse bedrijfsleven sinds eerder ook PostNL en Unilever in het vizier kwamen van buitenlandse kopers. Ook het bedrijfsleven zelf deelt die zorg. De 25 AEX-bedrijven hebben bij demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp zelfs een voorstel ingediend om bestuurders en commissarissen bij een vijandige overname gedurende een jaar te beschermen tegen afzettingspogingen door aandeelhouders, zo schrijft het FD dinsdag.