Zaakwaarnemer Advocaat bevestigt akkoord KNVB

Volgens zaakwaarnemer Rob Jansen kan Advocaat het besluit begin deze week officieel bevestigen.

Foto: ANP

Dick Advocaat heeft een mondeling akkoord bereikt met de KNVB over een nieuwe periode als bondscoach. Dat zegt zaakwaarnemer Rob Jansen maandag. Jansen verwacht dat Advocaat later vandaag het nieuws officieel kan bevestigen. Morgen houdt de KNVB een persconferentie in Zeist om de nieuwe bondscoach aan te kondigen.

Begin volgende maand sluit de 69-jarige Advocaat zich aan bij het Nederlands elftal. Advocaat maakt eerst het seizoen af bij de Turkse club Fenerbahçe, waar hij nu nog hoofdtrainer is. De Turkse competitie duurt nog tot 4 juni.

Lees ook: Om te beginnen een plek op het WK

Advocaat was in het verleden ook al twee keer bondscoach, van 1992 tot 1994 op het WK in Amerika en van 2002 tot 2004. Vorige jaar in de zomer stapte hij nog op als assistent-bondscoach van Oranje naast bondscoach Danny Blind. Advocaat stopte toen na een paar wedstrijden en ging aan de slag bij Fenerbahçe.

Het was een moeilijke zoektocht naar een vervanger voor voormalig bondscoach Danny Blind, die in maart ontslagen werd. Kandidaten als Ronald Koeman, Louis van Gaal en Frank de Boer vielen al snel af: ze waren te druk, de baan was te weinig lucratief of te risicovol. Geen trainer wil in dezelfde lastige situatie als Blind belanden. Advocaat was de enig overgebleven kandidaat voor het bondcoachschap nadat Henk ten Cate afhaakte als kandidaat-trainer. Ten Cate voelde zich onvoldoende gesteund binnen de KNVB.

Lees ook: Iedereen valt af, dan blijft Advocaat over

De KNVB wil het akkoord nog niet bevestigen en wil het nieuws pas naar buiten brengen als alles rond is.

Lees ook: ‘Advocaat nieuwe bondscoach met Gullit als assistent’