De J. verweert zich bij inhoudelijke behandeling zaak-Everink

Justitie verdenkt hem ervan de zakenman vorig jaar met messteken om het leven te hebben gebracht.

Rechtbanktekening van verdachte Mark de J., die verdacht wordt van de de moord op zakenman Koen Everink.
Rechtbanktekening van verdachte Mark de J., die verdacht wordt van de de moord op zakenman Koen Everink. Tekening Aloys Oosterwijk / ANP

Mark de J., de hoofdverdachte van de moord op zakenman Koen Everink, heeft maandag tijdens de eerste inhoudelijke behandeling van de zaak zijn onschuld volgehouden. In de rechtbank in Utrecht verweerde De J. zich in zijn verklaring tegen de flinke stapel bewijs die volgens het Openbaar Ministerie (OM) aantoont dat hij de dader is.

Everink werd op de ochtend van 4 maart 2016 door zijn zesjarige dochtertje dood aangetroffen in de keuken van zijn huis in Bilthoven. Hij was met talloze messteken om het leven gebracht. Tenniscoach De J. kende Everink goed uit het tenniscircuit, waar de zakenman zich ook ophield.

DNA in auto

Voor de moord was De J. als laatste aanwezig in Everinks huis. Bovendien werd diens DNA aangetroffen in de auto van De J., lag het horloge van het slachtoffer na de moord bij De J.’s zus en had hij een forse gokschuld bij Everink. Volgens het OM is het dan ook zonneklaar dat De J. de moord op zijn geweten heeft.

Lees ook: De tenniscoach houdt vol dat hij ontvoerd werd

In de rechtszaal werd maandag een reconstructie getoond met De J.’s versie van de gebeurtenissen. Op de beelden - opgenomen bij het huis van Everink en met De J. als zichzelf - is te zien hoe de coach in zijn eigen auto wordt gekidnapt door vier gemaskerde mannen. Enkele van hen stappen uit bij Everinks huis. “Toen ze terug kwamen, hoorde ik iemand vragen of iets gelukt was”, aldus de J. Volgens De J. hebben de mannen Everink vermoord.

NRC-verslaggever Joost Pijpker tweette de hele dag live vanuit de rechtszaal. Lees zijn tweets hier terug.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Na een tijdje hoort De J. de andere inzittenden terugkomen. ‘Toen hoorde ik iemand vragen of iets gelukt was.’ Er kwam niet meteen antwoord.

De rechter las ook voor uit De J.’s verklaring, waarin staat dat hij eerder verschillende ontmoetingen had met mannen die bedreigingen uitten aan het adres van Everink. Ze wilden hem “te grazen nemen”. Bij een etentje kort na één van de ontmoetingen vertelde De J. desondanks niets aan Everink over de dreigementen. “Ik kon de waarde van die ontmoetingen niet zo goed inschatten”, zei De J. tegen de rechter.

Tikkend geluid

Het horloge van Everink vond De J. naar eigen zeggen een paar dagen later in zijn auto. Hij hoorde een “tikkend geluid”. Dat hij niet met het horloge naar de politie stapte, komt volgens De J. omdat hij zich er eerder “geen raad mee wist”. Toen de rechter hem ermee confronteerde dat hij websites had bezocht waar horloges worden verkocht, moest De J. een antwoord schuldig blijven.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Een andere zoekterm – van voor de moord - is ‘serienummer horloge IWC’. Ook het horloge van Everink in de auto van De J. was van IWC.

Een ander belangrijk deel van de bewijslast is het feit in de iPad van De J. zoektermen zijn gevonden als ‘messteken in onderbuik’, ‘klap tegen je slaap’ en ‘slagader snijden’. Volgens de verdachte zocht hij die zaken op als hij een film of een serie had gekeken. “Ik ben veel op reis en verveel me dan wel eens”, zei De J. “Die woorden klinken natuurlijk overweldigend, maar had u mijn iPad drie jaar geleden gepakt, dan had u hetzelfde gevonden.”

Ook de eerder afgelegde verklaring van De J. dochtertje kwam maandag aan bod. De rechter vatte samen hoe ze ‘s nachts wakker werd van het gegil van haar vader. Volgens het meisje “gilde hij wel honderd seconden”. Everinks dochter viel vervolgens weer in slaap. ‘s Morgens trof ze haar dode vader aan, nadat ze eerst nog in de woonkamer televisie had gekeken.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker Haar vader was op dat moment al een aantal uur dood. Meest waarschijnlijke tijdstip van overlijden is volgens onderzoekers van TNO 0.06 uur.

Meer onderzoek

Het begin van de inhoudelijke behandeling liep aanvankelijk nog vertraging op. De J.’s advocaat Pieter Hoogendam stond erop dat de rechters de zaak zouden uitstellen. Hij vond het nodig dat er eerst meer onderzoek nodig is. Het OM zou zich nu te veel hebben gefocust op de theorie dat De J. de dader is, en niet op de mogelijkheid dat er een andere dader in het spel is.

Hoogendam dreigde te stoppen met de verdediging van De J. als de rechtbank de zaak niet zou aanhouden. Toen de rechters zeiden gewoon te starten met de behandeling, gaf de advocaat echter geen gevolg aan zijn dreigement. Volgens NRC-verslaggever Joost Pijpker raakten de rechters op een gegeven moment licht geïrriteerd door de aanhoudende protesten van Hoogendam.

Twitter avatar jjpijpker Joost Pijpker ‘Wilt u nou de waarheid weten of niet’, moppert de advocaat. Rechter: ‘Vraagt u nou aan de rechtbank of we op zoek zijn naar de waarheid?’

Dinsdag gaat de inhoudelijke behandeling van de zaak-Everink verder. Het OM komt dan met een strafeis tegen De J.