Reportage

Per bus naar Hulst voor goedkope pillen

Vlaams protest Medicijnen werden in België onlangs een stuk duurder. Linkse huisartsen halen ze nu, mét hun patiënten, over de grens.

Patiënten van het Vlaamse dokterscollectief Geneeskunde voor het Volk kopen goedkope medicijnen in Hulst.
Patiënten van het Vlaamse dokterscollectief Geneeskunde voor het Volk kopen goedkope medicijnen in Hulst. Foto Wouter Van Vooren

„Afstand houden in verband met privacy!”, staat op het bord. Maar daar hebben de klanten van apotheek Reynaert in Hulst geen boodschap aan. De medicijndoosjes gaan als warme broodjes over de toonbank, terwijl de massa in dikke rijen samendromt voor de kassa’s, recepten wapperend in de hand. Herman Bultheel (58) stoot ergens halverwege de rij zijn goede vriendin Rosa Braem (65) aan. „Let op”, fluistert hij knikkend naar de klant naast hem. „Die dringt voor.”

Het tweetal hoort bij een gezelschap van zo’n tweehonderd ‘medicijntoeristen’ uit België die zaterdag per touringcar net over de grens naar Zeeuws-Vlaanderen zijn gekomen om goedkoop medicijnen in te slaan. Maagzuurremmers, in het geval van de 58-jarige Bultheel. „Een pilletje per dag, tegen oprispingen.” Braem, 65 jaar, wil een heel stel doosjes voor haar buurman op driehoog. Bloedverdunners, cholesterolverlagers. „Hij weegt 150 kilo.”

Het bezoek is een actie van het links-activistische dokterscollectief Geneeskunde voor het Volk (GVHV). Door een recente wetswijziging zijn in België bepaalde medicijnen duurder geworden. Zo rekende het collectief uit dat een doosje omeprazol (maagzuurremmers) in Nederland nu 3 euro kost en in België 42 euro.

En zo arriveerden om tien uur ’s ochtends toeristen uit Zelzate, Hoboken, Deurne en Molenbeek per touringcar op de Grote Markt in Hulst. Bij het uitstappen kregen ze ieder een plattegrond aangereikt met daarop de apotheken in de buurt. En een consumptiebon, te besteden aan koffie, thee, fris of een tapbiertje in één van de cafés. Mede mogelijk gemaakt door de burgemeester van het pittoreske Hulst, die zijn toeristensector een warm hart toedraagt.

Op het dorpsplein wapperden de witte vlaggen van Geneeskunde voor het Volk. Er volgde een speech van het partijhoofd van de communistische partij PVDA, gelieerd aan het dokterscollectief.

De 72-jarige Kris Merckx, oprichter van het collectief, keek tevreden toe. Hij was degene die in 1971 vond dat huisartsen op gelijke voet met hun patiënten moesten staan. Dat ook mensen zonder geld naar de dokter moesten kunnen. Merckx tuigde een systeem op waarin patiënten geen eigen bijdrage betalen. En in plaats van tien minuten rekenen de dokters vijftien tot twintig minuten per patiënt, om diens levensomstandigheden beter te kunnen begrijpen.

De Orde der artsen vond het systeem ‘arts-onwaardig’ en daagde Merckx voor de rechter. Hij heeft eens twaalf dagen in de cel gezeten. Inmiddels telt GVHV elf groepspraktijken en een trouwe patiëntengroep die met elke actie meegaat.

„We doen altíjd aan de acties mee”, zegt Rosa Braem in de rij bij de apotheek. Laatst nog ging ze met haar huisartsenpraktijk in Zelzate actie voeren tegen het afsluiten van een openbare weg. Ouderen konden daardoor niet meer met de bus de markt bereiken.

Eenmaal aan de beurt rekent Herman Bultheel 7,55 euro af voor zijn maagzuurremmers. „Zo, dat is inderdaad weinig!”, lacht hij de apotheker vriendelijk toe. Dan snelt hij naar buiten om zijn consumptiebon op te maken. Wordt het een koffie? „Een koffie, ja”, zegt Bultheel. „Eeh...” Hij kijkt naar buiten, de zon schijnt. „Het zal toch een pintje worden.”