Populaire nichtje Marine Le Pen verlaat tijdelijk Front National

Het populaire nichtje van Marine Le Pen verlaat tijdelijk haar partij

De Franse politica Marion Maréchal-Le Pen, het nichtje van Marine Le Pen, trekt zich voorlopig terug uit de politiek, schrijft correspondent Peter Vermaas. Ze is op dit moment een van de twee leden van het Front National in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Maar in een open brief in Vaucluse Matin, een krant in haar kiesdistrict, laat ze woensdagochtend weten niet herkiesbaar te zijn. Maréchal (27) wil zich „enige tijd” uit het politieke leven terugtrekken om werkervaring op te doen in het bedrijfsleven en om meer tijd te hebben voor haar dochtertje.

Marion Marechal Le Pen. Foto Paul Durand/EPA

Lees hier: Het populaire nichtje van Marine Le Pen verlaat tijdelijk haar partij
Frankrijk

Duitse SPD zakt in peilingen

De SPD staat volgens een Duitse peiling op het laagste punt in meer dan drie maanden. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

Volgens het Duitse onderzoeksinstituut INSA zou de SPD nu 27 procent van de stemmen krijgen, het laagste aantal sinds januari. De CDU staat nu op 35 procent van de stemmen en de rechts-populistische AfD op 10 procent.

Merkel behaalde zondag nog een onverwacht grote overwinning bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. De CDU kreeg toen ruim 33 procent van de stemmen, tegenover 27 procent voor de SPD.

Lees ook: Opsteker voor Angela Merkel, bitter resultaat voor de SPD

Aankomende zondag stemt deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat is een spannend moment voor alle partijen, omdat bijna een kwart van de Duitse bevolking in die staat woont. De uitslag is een belangrijke graadmeter voor de nationale verkiezingen op 24 september.

In eerste instantie steeg de SPD in populariteit door het aantreden van nieuwe leider Martin Schulz. Maar het zogenoemde ‘Schultz effect’ lijkt de afgelopen maanden uit te werken. Toch staat de partij nog steeds 5 procent hoger in de peilingen dan voor het aantreden van de voormalig voorzitter van het Europees Parlement.

Lees ook: Schulz met 100 procent van stemmen gekozen als SPD-leider

141 mensen gearresteerd bij protesten tegen Macron en Le Pen

De Franse politie heeft op zondagnacht 141 mensen gearresteerd die protesteerden tegen zowel Emmanuel Macron als Marine Le Pen. Een aantal van de demonstranten in Ménilmontant, een district in het noord-oosten van Parijs, zou zich schuldig hebben gemaakt aan vandalisme, belemmeren van het verkeer en geweld tegen agenten. Dat meldt de Franse nieuwszender LCI. Negen mensen verkeren op het moment nog in gevangenschap.

De demonstranten waren gemaskerd en zongen leuzen tegen Macron. De politie zette traangas in om het protest op te breken. Twee politievoertuigen raakten beschadigd en de ramen van een plaatselijke school werden ingeslagen. Verder vonden er kleine vernielingen plaats.

Er waren in verschillende steden in Frankrijk, waaronder Lyon, Nantes en Straatsburg honderden mensen op de been. Het waren voornamelijk antifascisten, antikapitalisten en extreemlinkse activisten, meldt ook Le Parisien. In Tours werd er geprotesteerd onder het motto "noch Le Pen, noch Macron". De verschillende linkse groeperingen zijn boos over het bankiersverleden van Macron. Ze zien hem als een "vertegenwoordiger van de kapitalistische elite".

Twitter avatar LaurentGaudens Laurent Gaudens Manifestation anti Macron dans les rues de Poitiers #Presidentielle2017 https://t.co/MOIAY90cGK

Hollande draagt op zondag macht over aan Macron

Emmanuel Macron zal op zondag 14 mei officieel worden ingehuldigd als de nieuwe president van Frankrijk. Dat zei de huidige president Francois Hollande op maandag, aldus persbureau AFP. Hollande draagt op die dag formeel de macht over aan Macron.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat ze bijzonder blij is met de winst van Macron en dat zij in hem de hoop ziet van miljoenen Fransen en Duitsers. De Duitse overheid wil snel om de tafel gaan zitten met Macron over maatregelen om de eurozone te versterken.

Poetin en Duda feliciteren Macron

Maandag hebben nog enkele regeringsleiders de nieuw verkozen president van Frankrijk Emmanuel Macron gefeliciteerd met zijn overwinning. Het Russische staatspersbureau Interfax meldt dat de Russische president Vladimir Poetin Macron heeft opgeroepen om gezamenlijk het "wederzijds wantrouwen" te overwinnen. Voorafgaand aan de verkiezing ontving Poetin onlangs Macrons tegenstreefster Marine Le Pen op het Kremlin. Zij was voorstander van een duidelijk pro-Russische koers, terwijl Macron forse kritiek uitte op Rusland en Russische media ervan beschuldigde hem zwart te maken.

In een telegram, waarin hij Macron eveneens feliciteerde, zou Poetin hebben aangegeven klaar te zijn om samen met Frankrijk de handen ineen te slaan om te werken aan internationale stabiliteit en veiligheid.

Ook de Poolse president Andrzej Duda heeft Macron maandag gefeliciteerd. Tijdens zijn verkiezingscampagne uitte Macron felle kritiek op Polen, dat volgens hem internationale verdragen blijft schenden. In zijn felicitatiebrief schreef Duda ervan overtuigd te zijn dat Polen en Frankrijk de traditie van goede verhoudingen de komende jaren zullen voortzetten.

Macron kreeg 66 procent van de stemmen

Emmanuel Macron heeft bij de Franse presidentsverkiezingen zondag 66,04 procent van de stemmen gekregen, zo blijkt uit cijfers die het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in de nacht van zondag op maandag bekend maakte. Dat is een iets hoger percentage dan eerder zondagavond, toen Macron bij tussenstanden tussen de 63 en 65 procent van de stemmen leek te hebben gekregen, schrijft Clara van de Wiel. De laatste telling omvat 99,9 procent van de stemmen.

Foto Thibault Camus/AP

Lees hier: Macron kreeg 66 procent van de stemmen

Franse verkiezingen achter de rug

Met de Franse verkiezingen achter de rug, openen we een nieuw Europa Kiest-blog. Het vorige blog is hier terug te lezen.