karate

Bondscoach weg om intieme relatie met pupil

De Karate-do Bond Nederland heeft afscheid genomen van bondscoach Anthony Boelbaai. Vanaf maandag heeft hij niet meer de leiding over het Nederlandse team. „Aanleiding hiervoor is het overschrijden van de gedragsregels van sportkoepel NOC*NSF waarvan de KBN deel uitmaakt”, zo meldt de bond op haar website.

Met de verklaring bevestigt de KBN de berichtgeving van zaterdag in NRC. Karatekakampioen Vanesca Nortan (35) onthulde dat zij jarenlang een intieme en geheime relatie had met de bondscoach. Hierbij was sprake van machtsmisbruik. Toen zij eind vorig jaar hierover haar beklag deed bij het bondsbestuur, werd ook zij verantwoordelijk gehouden voor de verstoorde relatie en werd Nortan uit de nationale selectie gezet. Haar prestaties leden eronder. „Overdag werkte de bondscoach mij tegen, ’s nachts lag hij bij mij in bed. Dat geeft aan hoeveel macht hij over mij had.”

Ook de bondscoach werd uit zijn functie gezet, bleek uit correspondentie in handen van NRC, maar pas na het EK van de afgelopen dagen in Turkije.

Voorzitter Herman van der Meulen wilde vrijdag niet reageren op de kwestie. Het bestuur wilde het uit de pers houden.

De verhouding tussen Nortan en Boelbaai was in strijd met de gedragsregels van sportkoepel NOC*NSF, die gelden voor alle aangesloten bonden. Sportbegeleiders moeten zich onthouden van „seksueel getinte verbale intimiteiten” en mogen niet verder in het privéleven van sporters doordringen „dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel”.

De zaak heeft ertoe geleid dat twee bestuursleden van de bond eind 2016 hun functie neerlegden. Voormalig topsportcoördinator Wim Hakkenes noemde de handelswijze van de bond „onverdedigbaar” en „niet professioneel”.