Recensie

Recensie

Extra tropische swing bij leukste big band van het land

Heeft het zin om aan een 19-koppige band van voornamelijk blazers nog een twintigste lid op saxofoon toe te voegen? Toch wel. ‘s Lands leukste big band, New Cool Collective, ontmoette in 2012 in Senegal het legendarische Orchestra Baobab en kreeg het voor elkaar dat saxofonist Thierno Koite vorig jaar naar Nederland kwam voor een paar optredens en vooral een opnamesessie. Daaruit resulteert dit vrolijk stemmende album. New Cool haalde altijd al inspiratie uit Caribisch gebied en West-Afrika, maar met de melodielijnen van Koite krijgt de band extra tropische swing. Door de afwisseling van herschreven nummers en nieuwe songs uit de samenwerking wisselen de nummers in kwaliteit. Koite komt het beste na ar voren op de nieuwe stukken, met Senegalese mbalax-invloeden. De timing van de release is perfect en vast niet willekeurig, want juist deze maand toert Orchestra Baobab door Europa met Koite in de gelederen, ter promotie van hun eigen comeback-album.