Eredivisie

Go Ahead Eagles degradeert,zorgen voor Sparta en NEC

In de Arena nam Go Ahead Eagles zondag vervroegd afscheid van de eredivisie. Na de nederlaag bij Ajax (4-0) is rechtstreekse degradatie voor hekkensluiter Go Ahead een feit. „Voor ons is het een treurige dag”, zei trainer Robert Maaskant terwijl hij de supporters van Ajax na de nederlaag van Feyenoord weer over de landstitel hoorde praten. „De spelers, de club, de stad [Deventer] en de supporters zijn met z’n allen gedegradeerd. We moeten uithuilen en opnieuw beginnen. Volgende week willen we er in de laatste wedstrijd tegen Sparta nog een keer een show van maken.”

Maar Sparta vecht zelf nog tegen degradatie. De club uit Rotterdam dreigt niet te kunnen ontkomen aan het spelen van de nacompetitie, ondanks de 1-0 overwinning op FC Twente zondag. Na vijf nederlagen op rij pakte Sparta voor eigen publiek eindelijk weer punten, dankzij een doelpunt van de Oostenrijkse aanvaller Martin Pusic. Door de benauwde zege staat de ploeg van coach Alex Pastoor op de zestiende plaats, met twee punten minder dan nummer vijftien Roda JC dat in Kerkrade met 1-0 won van Willem II, volgende week de tegenstander van Ajax.

Behalve Sparta en Roda JC vecht ook NEC tegen degradatie. De club uit Nijmegen, zeventiende op de ranglijst met evenveel punten als Sparta maar met een slechter doelsaldo, won zondag de eerste competitiewedstrijd onder leiding van interim-coach Ron de Groot. Op eigen veld werd AZ met 2-1 verslagen.

Clubman De Groot zei na de kostbare thuiszege dat hij niet geloofde in een schokeffect. Maar feit is dat hij als interim-coach van NEC zijn eerste wedstrijd won, na zeven nederlagen op rij onder de ontslagen trainer Peter Hyballa. In zijn vierde periode als interim-coach van NEC moet De Groot de club in de eredivisie zien te houden, in samenwerking met oud-speler Patrick Pothuizen.

„Wij doen ons best, meer kunnen wij niet doen”, zei De Groot tegenover de NOS weten. „We troffen twee weken geleden een spelersgroep aan met weinig vertrouwen. Dat is natuurlijk ook niet zo gek als je twaalf keer hebt verloren in de laatste dertien duels. Met veel spelvormen op de training hebben we geprobeerd het plezier en het vertrouwen een beetje terug te krijgen. Het lijkt erop dat het gelukt is.” Tegenvaller was volgens De Groot wel dat ook de concurrenten Sparta en Roda JC wonnen. „Volgend weekeinde zullen we het bij Heerenveen dus op eigen kracht moeten doen.”

Roda JC, dat door een treffer van Abdul Ajagun in de slotminuut goed wegkwam tegen Willem II, sluit het seizoen af met een uitwedstrijd tegen Vitesse. (ANP)