Reportage

Baudet is de nieuwe Pim, vindt ook Mat Herben

Herdenking moord Vijftien jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Bij de jaarlijkse herdenking waren veel meer mensen dan anders.

Waar was u op de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord? „Ik weet het nog precies”, zegt Daniel Sinke (27). Hij is vanuit Vlissingen naar Rotterdam gekomen en wappert met een Fortuynvlag voor het podium waar deze zaterdag de moord van 15 jaar geleden wordt herdacht. Op de vlag staat het hoofd van Fortuyn met de tekst: „Laten we waken over de vrijheid van het spreken.”

„Ik was thuis en mijn moeder was gaan zingen in haar kerkkoor. Ze belde ons met het nieuws”, zegt Sinke. „Ik ben toen op de vloer voor de tv gaan zitten.” Sinke, die doordeweeks noten en pinda’s verkoopt op de markt, schudt zijn hoofd. „Ik kon het niet geloven.”

Waarom was hij op zijn twaalfde zo geïnteresseerd in Fortuyn? „Pim was gewoon iemand die deed wat hij zelf wilde. Hij bracht iets teweeg.”

‘Een twinkeling in zijn ogen’

Merken we daar nu nog steeds iets van? „Kijk om je heen”, zegt Sinke. Er zijn tussen de vijfhonderd en duizend bezoekers. En veel sprekers: Joost Eerdmans, wethouder namens Leefbaar Rotterdam, AD-journalist Wierd Duk, hoogleraar Afshin Ellian en PVV-Kamerlid Martin Bosma.

Sinke gaat verder: „De politiek snapt er nog steeds niets van. Pim had altijd een twinkeling in zijn ogen, hij had charisma. Dat missen die mannen in Den Haag.” Sinke stemde in maart PVV. „Maar die Wilders doet rare dingen. Hij zet gekke nepplaatjes op Twitter, zoals die van Pechtold toen laatst. Dan denk ik: Hoe oud ben je nou?” Nee, er is nog geen nieuwe Pim volgens Sinke. Hij begint weer met zijn vlag te wapperen. Even later staat plots Thierry Baudet naast hem, kersvers Kamerlid voor Forum voor Democratie. Sinke vraagt of hij op de foto mag. „Over vier jaar ga ik op hem stemmen.”

Tijdens de herdenking komen de ideeën van „de goddelijke kale” uitgebreid aan bod. Ook over het feit dat hij „de doodstraf kreeg” omdat hij „de waarheid sprak”. Tussen de speeches door treedt de 71-jarige zanger Lee Towers op, „die een lijntje had met Pim”. Wie er ook zijn: Pegidaleider Edwin Wagensveld en Ben van der Kooi, die vorige maand voor de rechter verscheen omdat hij Sylvana Simons „neukslet van de denkpieten” en „aap” had genoemd. Hij had geen spijt van zijn woorden.

Veel bezoekers hebben Feyenoordoutfits aan. Zo ook de 58-jarige Willem Rond, die ieder jaar bij de herdenking is. „Dan staan er zeventig, tachtig man”, zegt hij. Rond werkt al 40 jaar in de Rotterdamse haven. „We worden ingehaald door de buitenlanders. Ik vind dat er beter gezorgd moet worden voor de Nederlandse kinderen.” Een echte Pim heeft hij nog niet teruggezien in de politiek, zegt hij. Afgelopen maart heeft hij dan ook niet gestemd.

Jennifer Vetter, die „boven de vijftig” is, is actief in de stichting Vrienden van Pim en heeft deze dag mede-georganiseerd. „Niemand tipt aan Pim”, zegt ze. „Sommige politici profileren zich zo, maar het enige dat ze doen, is babbelen en babbelen. Ze veranderen verder niks”, zegt ze. „Dat pluche plakt zo lekker.”

Voordat de twee minuten stilte beginnen, maakt oud-minister Rita Verdonk de winnaar bekend van de Pim Fortuynprijs, die ieder jaar wordt gegeven aan de persoon die Fortuyns gedachtegoed in leven houdt. Publiciste Ebru Umar is dit jaar de winnaar. Huilend, in een rode jurk met Feyenoord-sjaal om, loopt ze het podium op. „Bravo!”, roept Baudet. „Ik wist dat ik zou gaan huilen”, zegt Umar. „Er is geen prijs die ik liever zou krijgen dan deze prijs.”

Een vrouw in het publiek kijkt vol waardering naar Umar: „Zie je nou wel dat mensen kunnen integreren.”

Patriotten

Vlak voor vertrek laat de 27-jarige Paul Dox, die lid is van de extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet, weten dat hij wel een opvolger van Fortuyn ziet in Den Haag. Dox, die in Zwijndrecht woont en in de sales werkt, ziet dat in Baudet. „Ik ken hem al sinds zijn eerste boek uitkwam. Hij sprak op huiskamerbijeenkomsten van patriotten. Kijk, Thierry Baudet is een elitair buitenbeentje en hij weet zelf ook wel dat hij elitair is, maar hij doet wel zijn best om naar het volk te luisteren.” Dox denkt dat Baudet en Fortuyn heel goede vriendjes zouden zijn geweest. „Baudet is onze nieuwe Pim.”

Ook Mat Herben, oud-fractievoorzitter van de LPF, ziet wel iets in Baudet. „Hij wordt bedreigd door de zittende macht. Er staan veel negatieve stukken over hem in kranten als NRC. Dat laat zien dat hij iets losmaakt. Ik weet zeker dat Pim hem als leerling zou hebben aangenomen.”