AkzoNobel wijst derde overnamebod af

Het Amerikaanse PPG had eerder laten weten dat dit een laatste uitnodiging was om te onderhandelen. Een vijandige overname dreigt.

Foto Remko de Waal / ANP

Verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft ook het derde overnamevoorstel van het Amerikaanse verfconcern PPG Industries afgewezen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. AkzoNobel gaat hiermee in tegen de wens van enkele grote aandeelhouders.

In een verklaring laat het bedrijf weten dat het besluit is genomen op basis van een “diepgaande analyse”. Zaterdag sprak de top van het bedrijf met het bestuur van PPG over het voorstel maar maandag liet AkzoNobel weten dat het voorstel de huidige en de toekomstige waarde van het bedrijf niet weergeeft. Het bedrijf heeft vertrouwen haar eigen strategie. Deze zou in het belang zijn van alle aandeelhouders.

Ook laat AkzoNobel weten twijfels te hebben over de overnamemogelijkheden van PPG. Volgens het bedrijf zou de overname ongeveer acht keer groter zijn dan eerder gedane overnames door PPG.

“PPG heeft niet eerder een overname van deze omvang gedaan en het heeft niet laten zien dat het de uitdaging van de integratie van een zodanig complexe overname aan kan”.

Reacties

In een reactie laat PPG weten teleurgesteld te zijn dat AkzoNobel “heeft geweigerd te onderhandelen”. Het bedrijf bevestigt de ontmoeting afgelopen zaterdag maar volgens PPG weigerde het bestuur van AkzoNobel te onderhandelen en hebben de partijen alleen het voorstel zoals het op tafel lag besproken. “De ontmoeting duurde minder dan 90 minuten”, schrijft het bedrijf.

Demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp reageerde verheugd op de “krachtige opstelling” van de top van AkzoNobel. Hij zei volgens het ANP dat Nederland is uitgegroeid tot een van de meest concurrentiekrachtige economieën van de wereld. “Dat wil ik zo houden”.

Overnamebod

Het Amerikaanse PPG had eind april het overnamebod aanzienlijk verhoogd van 90 naar 96,75 euro per aandeel. PPG was bereid in totaal 24,6 miljard euro te betalen voor AkzoNobel. Het Amerikaanse bedrijf liet ook weten dat deze derde poging een laatste uitnodiging was om te onderhandelen. AkzoNobel zou hierna moeten vrezen voor een vijandige overname. In dat geval beslissen de aandeelhouders over een eventueel overnamebod en niet langer het bestuur.

Lees ook ons profiel van de topman van AkzoNobel: Techneut met een duidelijk strijdplan

AkzoNobel is verwikkeld in een harde overnamestrijd met PPG. Het Amerikaanse bedrijf deed tot drie keer een overnamebod maar tot nu toe weigerde het Nederlandse bedrijf met de Amerikanen te onderhandelen. Dit leidde tot forse kritiek van twee grote aandeelhouders. Het Britse pensioenfonds USS en het Amerikaanse beleggingsfonds Causeway lieten eind april weten dat het bestuur in gesprek zou moeten gaan met PPG.

Lees ook: Akzo paait aandeelhouders met opsplitsing en dividend

Eind april wijzigde AkzoNobel de strategie in de hoop een buitenlandse overname halt toe te roepen. Het bedrijf liet weten zijn afdeling voor speciale chemie te willen verkopen om de opbrengsten uit te keren aan zijn beleggers. Ook liet het bedrijf weten het reguliere dividend met de helft te verhoren en krijgen aandeelhouders dit jaar een miljard euro speciaal dividend uitgekeerd.