Analyse

Macrons to-do-list

Emmanuel Macron wordt de nieuwe Franse president. Wat staat hem de komende dagen te wachten?

Foto Joel Saget/AFP

1.

Het kiezen van een premier

In de komende dagen kies Macron zijn premier. Hij heeft eerder aangegeven het liefst een vrouw te benoemen. Zijn wens is ook om met „nieuwe gezichten” te komen. Maar stevige politieke ervaring is onontbeerlijk. De premier kiest in overleg met de president de ministers.

2.

Datum voor machtsoverdracht bepalen

Op zondag 14 mei middernacht op 12 uur ’s nachts loopt de ambtstermijn van François Hollande af. Voor die tijd moet de ‘passation des pouvoirs’ plaatshebben. De officiële verkiezingsuitslag is niet voor donderdag bekend. De verwachting is dat Macron daarom pas zondag zijn intrek zal nemen in het Élysée waar hij drie jaar geleden nog een bureautje had voor zijn werk als een voor de buitenwereld totaal onbekende economisch adviseur.

3.

Werken aan meerderheid in Assemblée

Op 11 en 18 juni zijn de parlementsverkiezingen. Om te kunnen regeren moet Macron op de een of andere manier genoeg steun in de Assemblée Nationale krijgen. Tot nu toe heeft hij maar enkele tientallen namen van kandidaten voor de parlementsverkiezingen naar buiten gebracht. Maar En Marche! wil met kandidaten voor alle 577 kiesdistricten komen. De aanmelding daarvoor sluit 19 mei. Wat in zijn voordeel werkt, is dat volgens nieuwe regels van kracht worden waarbij politici niet meer hun lidmaatschap van de Assemblée kunnen combineren met een lokaal mandaat. Veel bekende députés zullen kiezen voor het burgemeesterschap en zijn zo niet meer verkiesbaar. Dat kan leiden tot een grote vernieuwing van de Assemblée in het voordeel van En Marche!

4.

Angela Merkel bijpraten

Traditioneel brengt een nieuwe Franse president zijn eerste buitenlandse bezoek aan Berlijn om de voor de EU belangrijke Frans-Duitse as te benadrukken. Zondagavond had Macron al kort telefonisch contact met Angela Merkel. Zijn entourage laat doorschemeren dat hij ook snel bij de Franse troepen in de Sahel of in het Midden-Oosten langsgaat.