Voorlopige uitslag: Macron op 63 procent

Driekwart van de stemmen is nu geteld. Eén op de vier kiezers kwam niet opdagen.

Foto Thibault Vandermersch / EPA

Emmanuel Macron lijkt hard op weg de Franse presidentsverkiezingen te gaan winnen. Met 75 procent van de stemmen in de beslissende tweede ronde geteld, staat de kandidaat van En Marche! op 63,2 procent. Zijn opponente Marine Le Pen (Front National) krijgt 36,8 procent.

Om acht uur werd al duidelijk dat Macron het presidentschap hoogstwaarschijnlijk niet meer kan ontgaan. Toen kwam peilingsbureau Ipsos naar buiten met een eerste officiële prognose. Macron kwam daarin uit op 65,1 procent, Le Pen op 34,9 procent.

Kwart kiezers komt niet opdagen

Van de kiesgerechtigden is volgens persbureau AFP 25,8 procent niet komen opdagen. Al decennia is het niet meer voorgekomen dat zo veel Fransen ervoor kozen niet te gaan stemmen in de tweede verkiezingsronde. 8,4 procent van de mensen die wel hun stem uitbrachten, stemde blanco. Vooral aanhangers van de in de eerste ronde uitgeschakelde linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon zeiden vooraf al blanco te gaan stemmen. Zij hebben een afkeer van zowel Macron als Le Pen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Toch nog een groter verschil dan de peilingen voorspelden. Dat is belangrijk voor Macrons slagkracht dalijk.

Macron wordt de jongste president uit de Franse geschiedenis. De 39-jarige voormalige minister van Economische Zaken pakt dat record af van Louis-Napoléon, die van 1848 tot 1852 de eerste Franse president was.

In de eerste ronde van de verkiezingen, op 23 april, behaalde Macron met 24 procent ook de meeste stemmen. Le Pen werd toen tweede met iets meer dan 21 procent van de stemmen.