Gesloten liveblog

Teruglezen: Macron: ‘Europa, de wereld kijkt naar ons’

Frankrijk kiest zondag zijn nieuwe president in de tweede en beslissende stemronde. Vorige week kwamen uit de eerste stemronde de sociaal-liberaal Emmanuel Macron en de nationaal-populistische Marine Le Pen naar voren.

Hiermee sluiten we het liveblog af

Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen rondom de Franse presidentsverkiezingen op zondag:

- Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. De 39-jarige leider van En Marche, de jongste president ooit, zal tussen de 63 en 65 procent van de stemmen krijgen, gebaseerd op het aantal stemmen dat nu geteld is.

- “De wereld kijkt naar ons”, zei Macron tijdens zijn overwinningstoespraak voor het Louvre. Hij zei te willen voorkomen dat kiezers nog op extremisten wil stemmen. Zijn toon was presidentieel, bedoeld om de verdeeldheid in Frankrijk te verkleinen.

- De reactie van wereldleiders zijn positief. Bijna alle Europese staatshoofden wijzen erop dat de verkiezing van Macron een opsteker is voor de Europese Unie. Ook de Amerikaanse president Donald Trump feliciteerde Macron.

- Het Front National van de verliezende presidentskandidaat Marine Le Pen zal zich gaan herijken, en mogelijk de naam veranderen, om bij de parlementsverkiezingen in Frankrijk goed voor de dag te komen. De partij noemde de score voor Le Pen “ongeëvenaard”, maar toch was er teleurstelling.

- De komende week zal er meer duidelijk worden over wanneer de machtsoverdracht plaatsvindt en wie de premier van Macron wordt.

Aankomend president Emmanuel Macron zwaait naar zijn aanhangers bij de piramide van het Louvre in Parijs, na zijn verkiezingszege op zondag. Foto Thomas Samson / AFP

Macron zingt volkslied met zijn vrouw Brigitte

Na de toespraak van Emmanuel Macron bij het Louvre komt zijn echtgenote, Brigitte Trogneux, bij hem op het podium . Samen zingen ze het Franse volkslied.

Emmanuel Macron (midden) en zijn vrouw Brigitte Trogneux (tweede van rechts) zingen het Franse volkslied bij het Louvre in Parijs, na zijn verkiezingsoverwinning. Foto AFP

Ook andere familieleden omringen Macron:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De hele familie Macron-Trogneux staat nu op het podium.

De vrouw van Macron heeft een grote invloed op het leven van de aankomend president, schreef correspondent Peter Vermaas.

Lees hier zijn artikel over de rol van Trogneux: Ze is Macrons geheime wapen én risico

Macron: 'Europa, de wereld kijkt naar ons'

Aankomend president Emmanuel Macron zal er de komende vijf jaar alles aan doen om ervoor te zorgen dat kiezers niet meer op extremisme stemmen. Dat heeft Macron gezegd tegenover zijn aanhangers tijdens een toespraak bij het Louvre in Parijs.

Bij de opkomst van de winnaar van de presidentsverkiezingen werd niet alleen het Franse volkslied, de Marseillaise, maar ook het Europese volkslied, Alle Menschen wirden Brüder, gespeeld.

Aankomend president Emmanuel Macron komt aan bij het Louvre na zijn verkiezingszege. Foto AFP

"Europa, de wereld kijkt naar ons", aldus Macron.

Macron blijft bijzonder serieus onder zijn overwinning, zeker in vergelijking met twee weken geleden, schrijft NRC-correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Nog steeds die doodernstige blik. Dit is president Emmanuel Macron, niet langer de succesvolle dynamiteur van de Franse politiek.

Volgens Macron ligt er een zware taak om de economie er bovenop te helpen, veiligheid te creëren en Europese eenheid te herstellen, “en die begint morgen”.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Je serai fidèle à cet engagement pris : je protégerai la République. https://t.co/gYIJRJxmEm

Tweederde stemmen geteld, Macron op ruim 63 procent

Een nieuwe tussenstand: met 28 miljoen stemmen geteld, zo’n tweederde van de stemmen, staat Emmanuel Macron op 63,34 procent. Dat komt neer op 15,5 miljoen stemmen in totaal.

Het aantal blanco en ongeldige stemmen staat nu op 12 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen.

Volg hier live bij France24 het tellen van de stemmen.

Hoeveel macht heeft de Franse president?

Emmanuel Macron wordt de achtste president van de Vijfde Republiek, die in 1958 begon met Charles de Gaulle. Voor De Gaulle werd het 'superpresidentschap' gecreëerd.

Persbureau AFP zette de presidenten op een rij, van De Gaulle tot Macron:

Presidents of France's Fifth Republic #Presidentielle2017 pic.twitter.com/maZvmeUqLp

— AFP news agency (@AFP) May 7, 2017

In geen enkele westerse democratie is de president zo machtig als in Frankrijk, schreef NRC-correspondent Peter Vermaas dit weekeinde.

Lees hier zijn artikel: Een Franse president kan niet normaal zijn

Macron spreekt met Merkel

Emmanuel Macron heeft gebeld met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het was “een zeer warm telefoongesprek”, aldus Macrons team. In het gesprek zou hij hebben aangegeven zeer snel naar Berlijn te reizen.

Inmiddels is Macron onderweg naar het Louvre, waar het feest van zijn partij plaatsvindt. Beelden van het vertrek van de stoet met Macron:

'Macron benoemt over een week zijn premier'

Marine Le Pen deed het al tijdens de campagne, Emmanuel Macron tot nu toe nog niet: vertellen wie als premier zal dienen onder zijn presidentschap. En het blijft nog even wachten.

Richard Ferrand, secretaris-generaal van En Marche, heeft gezegd Macron volgende week zondag zijn keuze voor premier bekendmaakt, schrijft Le Parisien.

Dat is rond de datum van de verwachte machtsoverdracht.

De to-do-list van Emmanuel Macron

Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. Wat staat hem de komende dagen en weken te wachten?

NRC-correspondent Peter Vermaas zette de vervolgstappen op een rij. Van het kiezen van een premier, tot het bijpraten van Angela Merkel.

Lees hier het overzicht: Macrons to-do-list

Helft stemmen geteld, Macron op 62 procent

Met 18 miljoen stemmen geteld, iets meer dan 50 procent van het totaal, heeft Emmanuel Macron 9,8 miljoen stemmen gekregen. Dat is 61,7 procent van de geldige stemmen, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat resultaat blijft iets achter bij de eerste prognose, waarin ruim 65 procent werd voorspeld voor Macron. Mogelijk ligt dat aan het feit dat resultaten uit grote steden nog moeten worden geteld.

Twitter avatar Place_Beauvau Ministère Intérieur #Presidentielle @MatthiasFekl À cette heure,
E. Macron : 61,7%, soit 9,8 millions des bulletins exprimés
M. Le Pen : 38,3%, soit 6 millions

Het opkomstpercentage ligt op 75,9 procent. Het aantal blanco en ongeldige stemmen is bij elkaar goed voor 9,4 procent van de nu getelde stemmen.

Mélenchon: bedroevende uitkomst

De voormalige linkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon, die in de eerste ronde werd uitgeschakeld na een snelle opkomst in de peilingen, vindt de uitkomst van de presidentsverkiezingen "bedroevend".

"Deze avond heeft het meest bedroevende presidentschap van de Vijfde Republiek opgeleverd", aldus Mélenchon:

Twitter avatar JLMelenchon Jean-Luc Mélenchon Ce soir s'achève la présidence la plus lamentable de la Ve République. #DirectJLM https://t.co/84bJrN9oRm

Aanhangers van Mélenchon waren ontevreden over de keuze tussen de liberaal Macron en Marine Le Pen van het Front National. Volgens Mélenchon is Le Pen eigenlijk als derde geëindigd, na Macron enerzijds en wegblijvers en blancostemmers anderzijds:

Twitter avatar JLMelenchon Jean-Luc Mélenchon Marine Le Pen arrive 3e de ce second tour après monsieur #Macron, et l'abstention et les votes blancs. #DirectJLM https://t.co/84bJrN9oRm

Trump feliciteert Macron met overwinning

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd. Hij feliciteerde Macron en zei ernaar uit te kijken met hem samen te werken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Congratulations to Emmanuel Macron on his big win today as the next President of France. I look very much forward to working with him!

Vooraf was de vraag hoe Trump zou reageren op winst van Macron. Trump heeft wat betreft politieke standpunten veel meer gemeen met Marine Le Pen dan met Macron. Zo zijn Le Pen en Trump voorstanders van groter economisch protectionisme en hardere immigratiepolitiek, terwijl Macron juist vindt dat er veel meer internationaal moet worden samengewerkt.

David Axelrod, oud-adviseur van president Barack Obama, had zich afgevraagd of Trump met evenveel enthousiasme zou reageren op een zege voor Macron als hij deed toen de Turkse president Erdogan vorige maand een referendum over hervorming van de grondwet won:

Twitter avatar davidaxelrod David Axelrod If Macron defeats Putin-backed Le Pen, it'll be interesting 2 see if @POTUS offers same, warm congrats he extended Turkish autocrat Erdogan.

Macron wordt jongste president van Frankrijk

Met zijn 39 jaar wordt Emmanuel Macron de jongste president uit de geschiedenis van Frankrijk.

Het record stond op naam van Louis Napoleon Bonaparte, een neef van Napoleon, die in 1848 op zijn 40ste president werd van de Tweede Republiek. Hij greep vier jaar later de absolute macht en werd keizer onder de naam Napoleon III.

Macron wordt niet het jongste staatshoofd uit de geschiedenis van het land. Dat record staat op naam van koning Louis XIV, die in 1643 op zijn vierde de troon besteeg.

AFP maakte een graphic over de leeftijden van Franse presidenten:

Twitter avatar AFP AFP news agency At 39, Emmanuel Macron will be France's youngest ever president https://t.co/ZxVU5E3JoG

Macron: 'grote eer en enorme verantwoordelijkheid'

“Het is een grote eer en en een enorme verantwoordelijkheid.” Dat zei Emmanuel Macron tijdens zijn overwinningsspeech op de Franse tv over zijn uitverkiezing tot president.

Frankrijk zal volgens Macron altijd onderdeel uit blijven maken van de wereldgemeenschap. De woede van een groot aantal kiezers, die ervoor zorgde dat Marine Le Pen veel stemmen kreeg, zei Macron te begrijpen.

Je sais la colère, l’anxiété, les doutes qu’une grande partie d’entre vous ont exprimés. pic.twitter.com/K1UsraKICD

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 7 mei 2017

Macron wil de zwakste mensen in de samenleving beschermen en de band tussen de burgers en de EU verbeteren. Ook zei hij ervoor te willen zorgen dat er een einde komt aan de verdeelde samenleving in Frankrijk.

De nieuwe president sloeg een andere toon aan dan na zijn overwinning twee weken geleden, toen hem werd verweten dat hij te uitbundig feest vierde:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Totaal andere Macron dan twee weken geleden. Presidentiële toon om brug te slaan over kloven in Franse samenleving.

Wat je moet weten over Macron in één minuut

Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. Wie is de 39-jarige voorman van de jonge politieke beweging En Marche?

NRC-correspondent Peter Vermaas vertelt je in ongeveer één minuut wat je moet weten over de winnaar van de Franse presidentsverkiezingen:

Twaalf procent stemde blanco of ongeldig

Iets meer cijfers over de verkiezingen: van de Franse kiesgerechtigden is 25,8 procent niet op komen dagen. Dat is het hoogste percentage in decennia bij een tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Bovendien stemde 8,4 procent blanco en 3,6 procent ongeldig. Dat betekent dat ruim vier miljoen Fransen blanco stemden, een record, aldus persbureau AFP.

Voorafgaand aan de verkiezingen kondigden vooral aanhangers van de verslagen linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon aan blanco te zullen stemmen uit onvrede over de keuze tussen Macron en Le Pen.

Zege Macron is buitenkans voor Europa

De overwinning van Emmanuel Macron is een grote kans voor Europa, schrijft NRC-correspondent Stéphane Alonso vanuit Brussel. Maar Macron kan de Europese Unie niet in zijn eentje hervormen:

Lees hier de analyse: De EU heeft er wel eens slechter voor gestaan

Rutte: Frankrijk maakt pro-Europese keuze

Ook de Nederlandse minister-president Rutte heeft Macron inmiddels gefeliciteerd, schrijft hij op Facebook. Hij roemt vooral de volgens hem pro-Europese keuze die Frankrijk met Macron genomen heeft:

Met Macron heeft het Franse volk een duidelijke progressieve en pro-Europese keuze gemaakt. Een keuze voor samenwerking binnen Europa op gebieden waar dat nodig is, in plaats van een naar binnen gerichte blik.

Bekijk hieronder de volledige reactie van Rutte:

Macron: 'hervonden hoop en vertrouwen' in Frankrijk

Volgens Emmanuel Macron is er een nieuwe bladzijde toegevoegd aan de Franse geschiedenis. “Eén van hervonden hoop en vertrouwen”, aldus Macron in een eerste reactie.

In een verklaring feliciteerde de huidige president François Hollande de aankomende president: “Ik heb Emmanuel Macron gebeld om hem hartelijk te feliciteren met zijn verkiezing als president van de Republiek.”

Tusk: Frankrijk verwerpt 'tirannie van nepnieuws'

Reacties van Europese leiders op de overwinning van Macron blijven binnenkomen. De Britse premier Theresa May zegt: “Frankrijk is een van onze belangrijkste bondgenoten en we kijken er naar uit om met de nieuwe president samen te werken op een wijd spectrum aan onderwerpen.”

President Donald Tusk van de Europese Raad zegt dat het Franse volk “vrijheid, gelijkheid en broederschap hebben verkozen boven de tirannie van nepnieuws”.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Congratulations @EmmanuelMacron. Congratulations to French people for choosing Liberty, Equality and Fraternity over tyranny of fake news.

Aanhangers Macron uitzinnig

NRC-correspondent Peter Vermaas is bij het Louvre, waar aanhangers van Emmanuel Macron bijeen zijn. Zij zijn uitzinnig over de uitslag:

Front National krijgt wellicht nieuwe naam

Het Front National verandert mogelijk van naam. Daarop hintte partijleider Marine Le Pen vlak na haar verkiezingsnederlaag. In juni volgen nog parlementsverkiezingen. In het huidige Franse parlement heeft haar partij maar twee van de 577 zetels en Le Pen hoopt op veel meer.

Wat niet meewerkt is de negatieve connotatie die veel kiezers met de naam Front National hebben, gezien het racistische en antisemitische verleden van de partij.

Onze correspondent Peter Vermaas vermoedt dat er meer zal veranderen bij het FN:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Le Pen pleit voor een "transformation profonde de notre mouvement". Ik vermoed geheel nieuwe structuur, nieuwe naam.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Le Pen had ook kunnen opstappen, maar dat heeft ze niet gedaan. Ben benieuwd naar positie Florian Philippot, de man van de Europa-campagne.

Teleurstelling op hoofdkwartier Front National

NRC-correspondent Anouk van Kampen is bij het Front National op de uitslagenavond.

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Teleurgesteld, maar we hadden het verwacht, zeggen ze hier bij het FN. Zeker na het debat van afgelopen week. #presidentielle2017

Front National: score Le Pen "ongeëvenaard"

In een eerste reactie zegt Florian Philippot, vicevoorzitter van het Front National, dat de score van Marine Le Pen "ongeëvenaard" is. Het Front National zal de belangrijkste tegenstander van Macron worden tijdens zijn regeerperiode, aldus Philipot.

De Frans premier Bernard Cazeneuve, van de Parti Socialiste, roemt de overwinning van Macron: "Dit getuigt van de helderheid van de kiezers, die het dodelijk project van extreemrechts afwijzen". Volgens Cazeneuve is de uitslag een bewijs dat Frankrijk de EU omarmt.

Le Pen belt met Macron

Marine Le Pen heeft Emmanuel Macron gebeld om hem te feliciteren met zijn overwinning, heeft ze laten weten. Volgens het team van Macron was het gesprek kort maar "hartelijk", meldt AFP.

De eerste reacties op de overwinning van Emmanuel Macron stromen ondertussen binnen. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken blijft Frankrijk door deze uitslag "in het hart van Europa".

Voorsprong Macron groter dan verwacht

Volgens de eerste prognose komt de liberaal Emmanuel Macron als winnaar uit de bus van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Hij zou zeker 65 procent van de stemmen hebben behaald, een verschil van zeker 30 procentpunten op zijn tegenstander Marine Le Pen van het Front National.

Daarmee lijkt zijn voorsprong op Le Pen groter dan voorspeld door opiniepeilingen in de aanloop naar de verkiezingen. In de peilingen lag Macron sinds de eerste ronde van twee weken geleden vrij constant voor met zo'n twintig procentpunten.

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas is het grotere verschil van belang voor Macrons slagkracht:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Toch nog een groter verschil dan de peilingen voorspelden. Dat is belangrijk voor Macrons slagkracht dalijk.

Macron wint Franse presidentsverkiezingen met 65 procent

De liberaal Emmanuel Macron heeft volgens een prognose de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen met een ruime meerderheid van de stemmen.

Macron, leider van de politieke beweging En Marche!, versloeg Marine Le Pen van het Front National met 65 procent tegen 35 procent.

De voorlopige uitslag is gebaseerd op een gewogen telling van vijfhonderd stembureaus. Het gaat niet om een exit poll.

Alle stembureaus zijn inmiddels gesloten, overal worden nu de stemmen geteld. De definitieve uitslag wordt in de loop van de avond verwacht.

Strenge beveiliging bij Macron en Le Pen

Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht bij de hoofdkwartieren van de campagnes van de twee kandidaten bij de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, Emmanuel Macron en Marine Le Pen.

NRC-correspondent Peter Vermaas stond in een lange rij voor de bijeenkomst van Macron nabij het Louvre in Parijs. Zijn tas werd geïnspecteerd door een speurhond:

Hond besnuffelt NRC-laptop. Maar... ik ben eindelijk binnen. pic.twitter.com/o8oPLGzKcE

— Peter Vermaas (@petervermaas) May 7, 2017

NRC-correspondent Anouk van Kampen kreeg eveneens te maken met honden bij het hoofdwartier van Le Pen in Parijs:

Naast magneetpoortjes zijn er dit keer ook politiehonden. Ze hebben net de ruimte gecheckt op explosieven, nu alle tassen met apparatuur pic.twitter.com/rruGiRbIXB

— Anouk van Kampen (@arvankampen) May 7, 2017

Le Pen komt aan bij hoofdkwartier van haar campagne

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen van het Front National is aangekomen bij het hoofdkwartier van haar campagne in Parijs, om de uitslag van de tweede ronde van de verkiezingen af te wachten.

Mocht de 48-jarige Le Pen vanavond winnen, dan wordt ze de eerste vrouwelijke president van Frankrijk. Le Pen bracht haar stem eerder vandaag uit in Hénin-Beaumont, in het noordwesten van het land.

Marine Le Pen bij aankomst bij het hoofdkwartier van haar campagne in Parijs. Foto AFP

Kijken: waarom de Franse verkiezingen zo belangrijk zijn

Over ongeveer een uur weten we waarschijnlijk wie de nieuwe president van Frankrijk wordt: de liberaal Emmanuel Macron – die leidt in de peilingen – of toch Marine Le Pen van het Front National? De Franse presidentsverkiezing is misschien wel de belangrijkste stembusgang die dit jaar in Europa wordt gemaakt. In onderstaande video legt correspondent Peter Vermaas uit waarom:

Meeste stembureaus gesloten

Op de meeste plaatsen in Frankrijk kan nu niet meer worden gestemd. De stembussen zijn om zeven uur gesloten en de stembureauleden kunnen beginnen met tellen. Alleen in de grote steden en de omgeving daarvan, kunnen de Fransen nog tot acht uur stemmen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De stembussen sluiten op de meeste plekken om 19 uur. Alleen in en om de grootste steden blijven ze tot 20 uur open.

Om acht uur wordt een eerste voorlopige uitslag bekend gemaakt. Die zal bestaan uit een "gewogen telling van vijfhonderd stembureaus", zegt NRC-correspondent Peter Vermaas.

Franse justitie opent onderzoek naar hack Macron

De Franse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de grote hackoperatie waarvan de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron het slachtoffer is geworden. Dat heeft een bron bij het openbaar ministerie in Parijs zondag verklaard, meldt het persbureau AFP.

Het onderzoek richt zich op "de frauduleuze toegang tot een systeem van digitale informatie", aldus de bron.

De campagne van Macron sloeg vrijdagavond kort voor middernacht alarm over de hack, waarbij 9 gigabytes aan correspondentie en andere campagnegegevens zouden zijn gestolen. Duizenden documenten zijn via een file sharing website openbaar gemaakt. Wie de hack heeft uitgevoerd is niet bekend.

Belgische zender: Macron op ruimte winst

Volgens de Belgische zender RTBF zou uit verkiezingsdagpeilingen blijken dat Emmanuel Macron op koers ligt om tussen de 62 en 67 procent van de stemmen te halen. Het Franstalige RTBF baseert zich op gegevens van vier Franse opiniepeilers, onder kiezers die op het punt stonden te gaan stemmen of net hadden gestemd.

Het is Franse media verboden om voor het sluiten van alle stembureau's om acht uur vanavond te berichten over verkiezingsdagpeilingen. Sommige Belgische media staan erom bekend dat ze zich van dat verbod niets aantrekken.

Volgens de laatste peilingen die vrijdag openbaar werden gemaakt in Frankrijk, zou Macron kunnen rekenen op 61,5 tot 63 procent van de stemmen. Dat was voordat het nieuws over de grote hack van zijn campagne bekend werd.

Nieuwe tussenstand opkomst: 65,3 procent

De opkomst bij de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen bedroeg aan het einde van de middag 65,3 procent. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus het persbureau AFP.

Dat is aanmerkelijk lager dan bij de eerste ronde op 23 april, toen de opkomst op hetzelfde tijdstip 69,4 procent bedroeg. De opkomst blijft ook flink achter bij die van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen in 2012. Toen lag de opkomst aan het einde van de middag op 72 procent.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Opkomst lag op 23 april om 17h op 69,42%. Lijkt er dus op dat we voor het eerst sinds 1969 een lagere opkomst in 2e dan in 1e ronde krijgen.

Waarnemer Front National schopt stennis, wordt opgepakt

Een verkiezingswaarnemer van het Front National is zondagmorgen in Agen aangehouden door de politie. Dat meldt de krant Sud Ouest.

De man schopte stennis in een stembureau in de Zuid-Franse plaats, en zei dat de verkiezingen "doorgestoken kaart" waren. De stembiljetten zijn gemaakt van gerycled papier, waardoor er zwarte spikkeltjes op zitten. Daardoor waren ze volgens de waarnemer ongeldig. Hij nam foto's van de biljetten, wat verboden is.

De leden van het stembureau belden de politie. Die moest geweld gebruiken om de waarnemer, die zich verzette, het stembureau uit te krijgen. Hij werd afgevoerd naar het politiebureau. Na verhoor kwam hij weer vrij.

Fransen in Amsterdam in de rij om te stemmen

Bij het Franse consulaat aan de Vijzelgracht in Amsterdam staat zondagmiddag een rij van honderden mensen die hun stem willen uitbrengen bij de Franse presidentsverkiezingen, meldt het ANP.

In Nederland wonen ongeveer 18.000 kiesgerechtigde Fransen. Zij kunnen hun stem uitbrengen bij het consulaat of bij het stembureau in het Lycée français Van Gogh in Den Haag.

Bij het Franse consulaat aan de Vijzelgracht in Amsterdam staat een lange rij mensen die hun stem willen uitbrengen voor de Franse presidentsverkiezingen. Foto Michel van Bergen / ANP

Geen accreditatie bij Front National

In Nederland gebeurde het bij Denk en Forum voor Democratie dat niet alle journalisten die dat wilden ook tot de uitslagenavond werden toegelaten. In Frankrijk lijkt het nu hetzelfde het geval met het Front National. Het Franse Mediapart schrijft dat enkele Franse en buitenlandse media niet welkom zijn bij de partij van Le Pen.

Het gaat onder meer om Mediapart zelf, naast het Amerikaanse Buzzfeed, Politico, maar ook het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Volgens het Front National is er geen sprake van bewuste weigering van onwelgevallige journalisten, maar is er plaatsgebrek. Er hebben zich volgens de partij 600 journalisten aangemeld voor 300 plekken.

In twee minuten bijgepraat: wie zijn Macron en Le Pen?

Van de elf kandidaten die meededen in de eerste ronde zijn het Emmanuel Macron en Marine Le Pen die vandaag met zijn tweeën strijden om het presidentschap. Maar wie zijn de voorman van En Marche en de voorvrouw van het Front National eigenlijk? Wat deden ze voordat ze in de politiek zaten en wat willen ze nou precies met Frankrijk? Onze correspondent Peter Vermaas vertelt je het belangrijkste over beiden, in ongeveer één minuut per kandidaat.

Binnenplaats Louvre weer voor publiek toegankelijk

De binnenplaats van het Louvre is inmiddels weer voor publiek toegankelijk. Mensen van de explosievenopruimingsdienst hebben het terrein verlaten. Het museum zelf is niet ontruimd of gesloten geweest.

Tweede stemronde betekent voor links Frankrijk kiezen tussen twee kwaden

De tweede stemronde betekent voor links Frankrijk kiezen tussen twee kwaden. Aanhangers van de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon kregen in de eerste ronde een harde klap te verwerken, toen zeven miljoen stemmen op Mélenchon niet genoeg bleken voor de tweede ronde. Nu moet worden gekozen tussen Le Pen en Macron, van wie links allebei gruwelt, schrijft correspondent Peter Vermaas:

Lees ook: Links twijfelt: blanco of thuis blijven

Evacuatie Louvre om verdachte tas

De binnenplaats en persruimte van het Louvre zijn uit voorzorg ontruimd vanwege een verdachte tas. Dat hebben bronnen binnen het campagneteam van Macron laten weten aan AP.

Zo'n driehonderd journalisten werden geëvacueerd uit de persruimte. Ook volgens de Franse politie gaat het om een voorzorgsmaatregel:

Twitter avatar prefpolice Préfecture de police #Louvre Il s'agit de simples vérifications en cours conduites par mesure de précaution.

Binnenplaats Louvre ontruimd na beveiligingsalarm

De binnenplaats van het wereldberoemde Parijse museum het Louvre is uit voorzorg ontruimd na een beveiligingsalarm. Dat meldt AP op basis van het campagneteam van Macron. Het is nog niet bekend om wat voor dreiging het gaat. Het terrein werd al zwaarbewaakt omdat Macron een eventuele verkiezingsoverwinning op het voorterrein van het Louvre zal vieren.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Als Macron wint, dan viert hij dat op de Esplanade du Louvre. Concorde is te rechts (Chirac/Sarkozy), Bastille of République zijn te links.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De Champs-de-Mars bij Eiffeltoren was Macrons eerste keus. Maar dat mocht niet van gemeente vanwege IOC-controle volgende week ivm OS2024.

Analyse eerste stemronde

Emmanuel Macron was op 23 april met ongeveer 24 procent van de stemmen de grote winnaar van de eerste stemronde. Le Pen haalde 21 procent van de stemmen binnen, net meer dan de centrum-rechtse François Fillon en de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon (beiden 20 procent).

Volgens correspondent Peter Vermaas rekende de Franse kiezer hiermee hard af "met de traditionele politieke partijen die het land sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurd hebben":

"De in vier politieke kampen verdeelde republiek koerst af op een ingrijpende herschikking van het politieke landschap, nu de twee grote machtsblokken, de Parti Socialiste op links en Les Républicains op rechts, geen van beide vertegenwoordigd zijn in de finale kiesronde van de presidentsverkiezingen. Na de tweede ronde op 7 mei worden de parlementsverkiezingen in juni cruciaal voor de stabiliteit van het land en de ambities van de gekozen president."

Lees hier de volledige analyse: Frankrijk rekent af met traditionele politieke partijen

Regen en een lang weekend: bij dit Parijse stembureau is het rustig

Bij het stembureau in het elfde arrondissement in Parijs is het vooralsnog erg rustig. Van de mensen die komen stemmen, kiezen er veel voor Macron constateert NRC-correspondent Anouk van Kampen, die een bezoek bracht aan het stembureau.

"Dat het zo rustig is kan aan het weer liggen – het regent al dagen in Parijs – en aan het feit dat het een lang weekend is en veel Parijzenaars dan de stad verlaten", aldus Van Kampen.

Lees de hele reportage van Anouk Van Kampen hier: Regen en een extra vrije dag maandag: het is rustig bij het stembureau in Parijs

Opkomst rond 12.00 uur op 28 procent, minder dan in 2012

De opkomst bij de tweede stemronde van de Franse presidentsverkiezingen lag rond 12.00 uur op 28,23 procent, vergelijkbaar met de cijfers uit de eerste ronde. Vier jaar eerder was de opkomst in de tweede ronde rond dezelfde tijd nog 30,66 procent. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas In 2012 was opkomst tweede ronde om 12 uur 30,66%. Maar toen nek-aan-nekrace tussen Hollande en Sarkozy.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Normaal gesproken is opkomst tweede ronde hoger dan eerste ronde. Was alleen in 1969 niet het geval.

De tweede tussenstand zal rond 17.00 uur bekend worden gemaakt. Na het sluiten van de laatste stembureaus, om 20.00 uur, wordt de voorlopige uitslag naar buiten gebracht.

Lage opkomst verwacht

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas wordt uitgegaan van een lage opkomst bij de tweede stemronde:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas 45,76 miljoen Fransen kunnen vandaag stemmen in 66.546 stembureaus. Men verwacht een lage opkomst. Om 12u en 17u krijgen we de tussenstand.

NRC-correspondent Anouk van Kampen merkt op dat die lage opkomst 's ochtends ook in Parijs duidelijk te merken is:

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Even na tienen was het nog steeds "veel rustiger dan vorige keer" in het stembureau in 't 11de, zei de voorzitter. #Presidentielles2017

Is de Franse president een nieuwe Frank Underwood?

Humor bij de stembureaus: een medewerker van een kieslokaal draagt een t-shirt met daarop de tekst: "Underwood 2016", verwijzend naar de tv-serie House of Cards waarin hoofdrolspeler en machtswellusteling Frank Underwood een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten:

Twitter avatar ericnahon Eric Nahon Meilleur t shirt pour d'assesseur ever #Avote #Underwood2016 https://t.co/mIAT3KuHYS

Ook Le Pen brengt stem uit

In navolging van haar tegenstrever Macron heeft ook Marine Le Pen inmiddels haar stem uitgebracht. Ze deed dat in het Noord-Franse Hénin-Beaumont, een Front National gemeente. Het stemmen door Le Pen verliep zonder incidenten, nadat in Hénin-Beaumont eerder vanmorgen feministische activisten door de politie werden verwijderd.

Marine Le Pen bij het stemlokaal in Hénin-Beaumont.

Marine Le Pen bij het stemlokaal in Hénin-Beaumont. Foto Pascal Rossignol/Reuters

Macron en Hollande brengen stem uit

Emmanuel Macron heeft rond 11.00 uur zijn stem uitgebracht in zijn woonplaats Le Touquet. Hij deed dit samen met zijn vrouw Brigitte Trogneux.

Macron brengt zijn stem uit samen met zijn vrouw.

Macron brengt zijn stem uit samen met zijn vrouw. Foto Eric Feferberg/AFP

De huidige president François Hollande bracht zijn stem eerder vanmorgen al uit in kiesdistrict Tulle, in Centraal-Frankrijk. Hollande stemt hoogstwaarschijnlijk op Macron: na de eerste stemronde riep de zittende president het Franse volk op op Macron te stemmen.

Hollande bracht zondagmorgen al vroeg zijn stem uit.

Hollande bracht zondagmorgen al vroeg zijn stem uit. Foto Regis Duvignau/Reuters

Beeld van de tweede Franse stemronde

De macht van de Franse president

De Franse presidentsverkiezing is van groot politiek belang. De president in Frankrijk is namelijk machtiger dan de president in welke westerse democratie dan ook, schrijft NRC-correspondent Peter Vermaas:

Lees ook: Een Franse president kan niet normaal zijn

'Extreemrechtse activisten VS hielpen met verspreiden gehackte informatie Macron'

Volgens een Amerikaans onderzoeksbureau hebben extreemrechtse activisten uit de Verenigde Staten geholpen met het verspreiden van gehackte informatie over Emmanuel Macron. Dat de presidentskandidaat het slachtoffer is geworden van een gecoördineerde hack, meldde zijn campagneteam afgelopen zaterdag. Zo'n 9 gigabyte aan e-mails, foto’s en andere documenten is online geplaatst.

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau werden door extreemrechtse activisten in de VS binnen drie uur 47.000 tweets geplaatst met de hashtag #MacronLeaks.

Lees ook: Campagneteam presidentskandidaat Macron meldt grote hack

Feministische activisten protesteren tegen Le Pen

Feministische activisten die protesteerden tegen Marine Le Pen in de plaats Hénin-Beaumont - de Front National-gemeente waar Le Pen haar stem uitbrengt - zijn door de politie gearresteerd.

De demonstranten van actiegroep Femen protesteerden bij een kerk, waar ze een spandoek toonden met daarop de tekst: "Marine aan de macht, Marianne wanhopig."

Marianne is het symbool van Frankrijk.

Activisten protesteren tegen Marine Le Pen bij een kerk in Henin-Beaumont.

Activisten protesteren tegen Marine Le Pen bij een kerk in Hénin-Beaumont. Foto Alain Jocard/AFP

De activisten worden door de politie meegenomen.

De activisten worden door de politie meegenomen. Foto Joel Saget/AFP

Ook in Nederland brengen Fransen stem uit

In Nederland verblijvende Fransen brengen hun stem uit bij het Consulaat-Generaal in Amsterdam:

Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Bij het consulaat in Amsterdam is het wel al wachten in lange rijen. #Presidentielle2017 https://t.co/dT1Gmvx9J5

Laatste peiling: Macron 63 procent, Le Pen 37 procent

Volgens de laatste peiling zal Macron vandaag 63 procent van de stemmen krijgen, tegenover 37 procent voor Le Pen. Dat meldde peilingsbureau Ipsos Sopra Steria vrijdag. Die dag was de laatste campagnedag. Daarna zijn peilingen niet langer toegestaan, evenals campagne-activiteiten en mediaberichtgeving daarover.

Opfriscursus Franse verkiezingen

Niet helemaal helder voor ogen waar het in de Franse presidentsverkiezingen om gaat? Geen nood, NRC-correspondent Peter Vermaas beantwoordt in dit stuk de acht belangrijkste vragen over de verkiezingen:

Lees ook: Bestaat het ‘Republikeins Front’ tegen Le Pen nog? En 7 andere vragen over de Franse verkiezingen

Bekijk ook de video: zo kiezen de Fransen hun president

Stembureaus geopend

Om 08.00 uur zijn de stembureaus geopend. Vanavond om 20.00 uur wordt de voorlopige uitslag bekendgemaakt.

De eerste mensen brengen zondagochtend hun stem uit.

De eerste mensen brengen zondagochtend hun stem uit. Foto Claude Paris/AP

Namens NRC zijn correspondenten Peter Vermaas en Anouk van Kampen in Frankrijk aanwezig om verslag te doen van de laatste ontwikkelingen.

Welkom...

in ons liveblog over de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Lees hier het blog over de eerste stemronde terug:

Teruglezen: Macron en Le Pen in tweede ronde Franse verkiezingen