Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: ontluisterende anticlimax Feyenoord in kampioenswedstrijd

Winst voor Feyenoord in de stadsderby tegen Excelsior betekent het eerste kampioenschap in achttien jaar. Bij elk ander resultaat is het afhankelijk van wat Ajax doet.

Na de onthutsende prestatie van Feyenoord in de ‘kampioenswedstrijd’ bij Excelsior (3-0 verlies) konden enkele supporters hun teleurstelling niet de baas. Rondom de Coolsingel braken relletjes uit, de politie verrichtte dertig arrestaties. De politie sluit niet uit op basis van camerabeelden nog meer arrestaties te verrichten komende week. Mogelijk krijgen de relschoppers een stadionverbod. Feyenoord, ondertussen, kan volgende week gewoon nog kampioen worden; het heeft in de laatste wedstrijd van het jaar thuis tegen Heracles alles nog in eigen hand.

Ajax zal komende zondag op bezoek bij Willem II moeten winnen om de druk vol op Feyenoord te houden. Voordeel voor de Amsterdammers is dat de Tilburgse ploeg niets meer te winnen of verliezen heeft. Dat kan Feyenoord niet zeggen van tegenstander Heracles: de Almeloërs kunnen aan een punt genoeg hebben om de play-offs voor Europees voetbal te halen.

Lees hieronder ons liveblog met tweets en video’s over de voorlaatste competitieronde én diens nasleep terug.

En daarmee sluiten we het liveblog

De rust lijkt grotendeels wedergekeerd in het centrum van Rotterdam. En een bal rolt inmiddels al ruim twee uur niet meer. Onze verslaggevers ter plaatse melden dat, op wat stuiptrekkingen na, alles onder controle is van de ME en politie.

Twitter avatar e_konig Eppo König Een arrestant wordt voor het Stadhuis van Rotterdam weggevoerd https://t.co/dEqsTjohEN

Hartelijk dank voor uw aandacht vanmiddag en graag tot ziens op nrc.nl.

Toch weer onrustig

RTV Rijnmond meldt dat her en der toch weer confrontaties worden gezocht met de ME. Ook bij De Kuip, waar supporters zich eerder nog van hun goede kant lieten zien bij de aankomst van de Feyenoord-spelersbus, is de sfeer grimmig geworden.

Bij de Meent voerde de politie rond 18.00 uur charges uit tegen rellende supporters. Ook bij de Kuip zou het waterkanon zijn ingezet. Fans bleven daar eerder op de dag rustig en onthaalden de spelers als helden. Omdat ze bleven plakken moest de politie toch ingrijpen, aldus RTV Rijnmond.

Rust lijkt wedergekeerd, rellen geen invloed op huldiging

Mócht er volgende week wél reden zijn tot een feestje in Rotterdam, dan hebben ze rellen van vanmiddag in het centrum van Rotterdam vooralsnog geen gevolgen voor een eventuele huldiging, laat een woordvoerder van de gemeente weten aan RTV Rijnmond. Burgemeester Aboutaleb had vooraf juist gezegd dat supporters de huldiging zelf in de hand hadden. Als ze zouden rellen, ging de huldiging op de Coolsingel niet door.

Ondertussen lijkt de rust in de stad is wedergekeerd. De politie lijkt de situatie op meerdere plekken onder controle te hebben.

ME laat spierballen zien

Van onze verslaggever in downtown Rotterdam:

Twitter avatar e_konig Eppo König Waterkanon onderweg https://t.co/mqoH3wdBE9

Heeft Willem II tegen Ajax nog wat om voor te spelen?

Het antwoord daarop is helder: neen. Behalve de eer en eigenwaarde is er in de laatste speelronde verder niets meer te halen voor de Tilburgers. De ploeg staat nu 12e en is daarmee veilig, al kan bij verlies thuis tegen Ajax nog afgezakt worden naar de 15e stek, maar dat is puur theoretisch nog mogelijk. Bij winst kan Willem II maximaal één plek stijgen ten koste van Excelsior, dat de laatste vier wedstrijden nu gewonnen heeft en keurig 11e staat. Feyenoord mag dus niet al te veel hoop vestigen op de tegenstand voor Ajax.

Anderzijds kunnen de Rotterdammers zelf zwaarder werk verwachten: Heracles kan aan een punt in De Kuip genoeg hebben om de play-offs te halen. Het is dan afhankelijk van wat Heerenveen doet; de Friezen hebben evenveel punten maar een iets beter doelsaldo (+3).

Politie Rotterdam: hier hebben we op gerekend

De politie Rotterdam laat op Radio 1 weten, in tegenstelling tot veel fans, wel rekening te hebben gehouden met een scenario zoals zich dat vandaag ontspon:

"Het is nog wat onrustig, maar niet uit de hand aan het lopen. De meeste mensen zijn teleurgesteld naar huis afgedropen, een relatief kleine groep is in de binnenstad achtergebleven en heeft zich behoorlijk misdragen. Daar waren we klaar voor, we hebben de bezetting van een Oud en Nieuw-nacht. Over het aantal arrestaties kunnen we nog niets zeggen."

Onze verslaggever in de binnenstad:

Twitter avatar e_konig Eppo König Er zijn wat hekken gesloopt... https://t.co/gehOoWHgG9

Bilal Basaçikoglu: natuurlijk irritant

Feyenoorder Bilal Basaçikoglu onderstreept de woorden van zijn trainer Gio van Bronckhorst tegenover VI:

"Natuurlijk is het irritant dat iedereen er al vanuit ging dat we wel kampioen zouden worden vandaag. Uiteindelijk zijn wij toch degenen die het moeten doen en dat is niet gebeurd vandaag. Het is gewoon een moeilijke wedstrijd, Excelsior had het veld ook niet gesproeid. (...) We staan nog steeds bovenaan met een punt voorsprong op Ajax. (...) We hebben nu een hele week om dit te verwerken en dan moeten we volgende week gewoon knallen. Als je gewoon wint in De Kuip - waar we nog ongeslagen zijn - is er niets aan de hand."

Rust in Rotterdam nog niet teruggekeerd

NRC-journalist Eppo König loopt nog steeds in het gebied rondom de Coolsingel:

Twitter avatar e_konig Eppo König Het kat- en muisspel gaat door https://t.co/8RTJ1FZyY4

Reactie Peter Bosz: de druk zal niet minder zijn

Ajax-trainer Peter Bosz stelt tegenover ANP terecht dat Feyenoord volgende week thuis tegen Heracles nog alles in eigen hand heeft, maar:

"De druk zal daar niet minder zijn geworden. Ze hadden twee kansen op de titel, nu nog maar één. En ze speelden nog wel een soort van thuiswedstrijd. Het is een voordeel dat Heracles nog ergens voor speelt tegen Feyenoord. Die ploeg heeft officieel nog een puntje nodig [voor play-offs, red]. Maar goed, wij moeten eerst maar zelf zien te winnen van Willem II vlak na het uitduel met Lyon. Dat wordt al lastig genoeg. Dan zien we wel hoe Feyenoord zich houdt."

VIDEO: Feyenoord-bus onthaald bij Kuip

Daar waar Feyenoord-supporters zich van de benodigde kant laten zien:

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports De spelersbus van #Feyenoord wordt door honderden fans toegejuicht bij De Kuip. "We worden kampioen." #excfey https://t.co/Bxtf8NS5RM

Ondertussen in het centrum van Rotterdam

Feyenoord-tegenstander Heracles mikt nog op play-offs

Voor de Rotterdammers moet het volgende week gebeuren tegen Heracles, maar de bezoekers uit Almelo zullen zondag toch ook echt nog reden genoeg hebben om voor winst te gaan. De ploeg kan zich namelijk nog plaatsen voor de play-offs waarin gestreden wordt voor een Europees ticket.

Warm onthaal spelersbus bij Kuip

terwijl hooligans huishouden in het centrum, zijn er ook Feyenoord-fans die zich positief uiten: een deel van het Legioen van Feyenoord onthaalt de spelersbus bij De Kuip met luid gezang. De spelers lopen met gebogen hoofd de bus uit.

'Buiten Coolsingel lijkt het rustig'

NRC-journalist Eppo König is in Rotterdam en meldt dat buiten de Coolsingel en Lijnbaan het redelijk rustig is in het centrum van Rotterdam. Maar rondom het voor de 3-0 nederlaag beoogde feestgebied...:

Twitter avatar e_konig Eppo König En het rellen gaat door. De massa scandeert: Eén, twee, drie...!!! https://t.co/PNwqMRHwq4

El Ahmadi: terecht verloren

Volgens Feyenoord-aanvoerder Karim El Ahmadi kwam weinig terecht van de plannen die Feyenoord vooraf had.

"We lieten ze voetballen, dat was niet afgesproken. Ik weet niet of dat met spanning bij ons had te maken. Ik denk het niet", zei hij tegen FOX Sports. "Hoe we het hele seizoen hebben gespeeld, daar is vandaag niets van terecht gekomen."

Ondertussen in Rotterdam-centrum

De NOS meldt dat met hekken en bierflesjes wordt gegooid. Er zou worden gevochten met de politie, de Coolsingel is afgesloten.

Twitter avatar MaralNS Maral Noshad Sharifi ME probeert steeds groter deel van de lijnbaan leeg te krijgen en loopt verder in op menigte. @nrc https://t.co/1geCAXd1GF
Twitter avatar MaralNS Maral Noshad Sharifi ME heeft inmiddels volledig de controle terug over de lijnbaan. Je hoort hier en daar nog vuurwerkbommen afgaan.… https://t.co/v1UddohvhE

Afscheid

Bij PEC Zwolle nam het thuispubliek afscheid van trainer Ron Jans, die de supporters geëmotioneerd toesprak:

En Heracles zwaaide de iconische voorzitter Jan Smit uit.

De volledige stand na de voorlaatste speelronde

Dirk Kuijt: weinig zin

Voor de camera van Fox Sports reageert Dirk Kuijt op het ontluisterende resultaat van vandaag:

"Heel veel dingen gingen fout, maar 't heeft weinig zin nog veel te praten over vandaag. We hebben nog een kans komende week. We balen enorm, ook voor alle supporters die hier zo naartoe hebben geleefd. Enige dat we nu kunnen doen is er weer vol voor gaan."

Hoe kostbaar wordt gele kaart Vilhena?

Nog even over voetbal. Hij was ontegenzeggelijk een van de belangrijkste spelers van het Feyenoord dat sinds dag 1 van het seizoen koploper is, maar volgende week is hij er niet bij. Tonny Vilhena pakte vandaag geel en is geschorst voor de pot tegen Heracles, wanneer het toch echt zal moeten gebeuren voor Feyenoord.

Twitter avatar sandervanhal Sander van Hal Feyenoord won dit seizoen minder dan 40% van zijn duels zónder Tonny Vilhena. En Heracles heeft nog een punt nodig om de play-offs te halen.

'Sfeer op Coolsingel gespannen'

NRC-verslaggeefster Maral Noshad Sharifi is ook in de binnenstad:

Twitter avatar MaralNS Maral Noshad Sharifi Sommige supporters dagen ME uit, gooien flesjes bier naar ze. Om de vijf aan tien minuten rijden ME-bussen de menigte in.
Twitter avatar MaralNS Maral Noshad Sharifi Feyenoordsupporters hadden een kwartier nodig om stil te staan bij hun verlies. Nu zijn ze boos en is de sfeer op de Coolsingel gespannen.

Reactie Gio van Bronckhorst

tegenover de NOS, en later Fox Sports:

"We zaten helemaal niet in het spel, de eerste helft was matig en niet we hebben gebracht wat we normaal brengen. In de tweede helft leek het erop dat we het overwicht konden krijgen, maar incasseren we heel snel de tegengoal. We staan niet goed bij de 1-0, te veel ruimte, en dan is dat een enorme tegenslag en die komen we niet te boven. Je ziet wel dat we vandaag niet spelen zoals we kunnen, daarom verliezen we. Teleurstellend. We moeten verwerken en doorgaan. Nu goed proberen toe te werken naar Heracles; bij winst zijn we gewoon kampioen en kunnen we alle teleurstelling rechtzetten. Ik ben niet kapot, maar dit is wel een tegenslag; dat is een understatement. Je bent zo dichtbij, maar dan moet je het wel waarmaken."

'Hamas, joden aan het gas'

Onze verslaggeefster in de binnenstad van Rotterdam:

Twitter avatar estherrosenberg Esther Rosenberg De ME op de Coolsingel. En onafgebroken: 'Hamas, joden aan het gas.' https://t.co/D6EvZpteGn

Charge ME

Het ANP meldt dat de Mobiele Eenheid de Rotterdamse Lijnbaan bij Stadhuisplein schoonveegt. Voetbal International laat weten dat het ook bij stadion Woudestein onrustig is.

Grimmige sfeer Coolsingel

De politie wordt bekogeld, er worden onsmakelijke liederen gezongen: de sfeer op de Coolsingel wordt er niet beter op.

Feyenoord-beul Hasselbaink: hart en ziel

Wat deed hij Feyenoord pijn. Net op het moment dat de koploper druk leek te zetten op Excelsior, schoot hij het zwakke Feyenoord aan barrels.

Eerste reactie Van Bronckhorst

De stand

1. Feyenoord 79 punten +59 goals
2. Ajax 78 punten +54 goals
3. PSV 73 punten +42 goals

Alle eindstanden

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports Alle uitslagen van een knotsgekke middag in de Eredivisie. https://t.co/TYVXWBHVfc

Onrustig op Coolsingel

Radio 1 meldt dat de mensen aanwezig op de Coolsingel in Rotterdam zich onrustig gedragen. Alle politie en ME op de been, er wordt met voorwerpen gegooid. Daar waar het feest moest plaatsvinden morgenochtend, heerst de teleurstelling die helaas wordt omgezet in agressie.

PSV definitief derde

Zoals zo vaak dit seizoen weer een gelijkspel voor PSV vanmiddag. De 1-1 bij Groningen was het tiende gelijkspel van de onttroonde landskampioen in dit seizoen. Zoals zo vaak deze jaargang was het de betere, maar vergat de ploeg dat uit te drukken in goals. Ajax is nu niet meer te achterhalen en dus is het slechts 3e voorronde Europa league voor PSV.

Go Ahead Eagles degradeert, Zwolle veilig

De ploeg uit Deventer zakt na één seizoen weer af naar eerste divisie. De 4-0 bij Ajax vanmiddag was het genadeschot. Door de 2-1 zege thuis op Heerenveen is PEC Zwolle veilig en ontloopt het nacompetitie.

Feyenoord laat Ajax naderen tot op 1 punt

Wie had dat gedacht? alhoewel; na de bizarre ontknoping van 2007 en ook de ongelofelijke dag van Ajax vorig seizoen bij De Graafschap... Maar toch, alles in Rotterdam stond klaar voor het titelfeestje van feyenoord. Maar de plannen kunnen voorlopig de kast in, en erger nog voor Feyenoord: de kans dat definitief een streep kan door die geplande festiviteiten is groter dan gehoopt en gevreesd: 1 punt verschil nog maar tussen koploper Feyenoord en achtervolger Ajax.

Volgende week speelt Feyenoord in een volle Kuip tegen Heracles, Ajax gaat op bezoek in Tilburg waar het in '07 de titel verspeelde aan PSV nadat op diezelfde dag ook AZ (tevens op bezoek bij Excelsior) het niet wist te bolwerken.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Wat een teleurstelling... 😞 #excfey #Feyenoord https://t.co/nEDrqUL8gb

EINDSTAND: Excelsior 3 Feyenoord 0

Ook afgelopen in Rotterdam: de koploper laat het na de titel binnen te slepen. wat was het zwak dat de Feyenoorders lieten zien.

EINDSTAND: Ajax 4 GA Eagles 0

Het is afgelopen in Amsterdam. Ajax mag nog hopen op de titel en verkleint de achterstand op Feyenoord slinken tot 1 punt.

Maar Roda scoort ook

Net als NEC weer op voorsprong komt, scoort ook Roda in de laatste minuut: Abdul Ajagun maakt 'm. De strijd tegen nacompetitie duurt voort.

NEC komt op de zo kostbare voorsprong

Daar is 'ie: de zo vurig gewilde treffer voor de Nijmegenaren. 2-1 thuis tegen AZ. Taiwo Awoniyi maakt 'm.

VIDEO: de 4-0 van Ajax

De vierde goal van de Amsterdammers, gemaakt door Matteo Cassierra:

Nog 5 minuten, ook Woudestein loopt leeg

Het ziet er slecht uit, wat Feyenoord nog laat zien na die onthutsende tien minuten waarin drie keer een goal geïncasseerd werd. Het stadion van excelsior, goeddeels gevuld met Feyenoord=-aanhang, loopt langzaam leeg.

Karsdorp eraf, Nieuwkoop erin

Tsja, wat zal het? Rick Karsdorp wordt gewisseld voor Bart Nieuwkoop. Feyenoord heeft goals nodig, maar moeten die van Nieuwkoop komen?

Nog 10 minuten

Ajax zal nog meer willen scoren, Feyenoord zal willen dat het voorbij is en PSV jaagt op de 1-2.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam De tijd tikt weg in Kralingen, waar het geloof weg lijkt bij de Feyenoorders. Nog tien minuten... #excfey (3-0)

Ajax verder tegen tien man

Joël Veltman wordt hard getackeld door Marcel Ritzmaier, waarna de Eagle met rood van het veld wordt gestuurd. Nog meer reden voor Ajax om aan dat doelsaldo te werken.

VIDEO: de 3-0 van Excelsior

Kostbaar geel Vilhena

Hij haalt oud-Feyenoorder Luigi Bruins onderuit en ontvangt geel: Tonny Vilhena. Hij is voor de cruciale pot tegen Heracles volgende week geschorst.

Tien helse minuten

'56, '59 en '65. Binnen tien minuten stond het opeens 3-0 net toen Feyenoord serieus druk begon te zetten op Excelsior. Onwerkelijk. Tranen op de tribunes bij de massaal aanwezige Feyenoord-aanhang.

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Feyenoord, 10 minutes from hell #excfey

Heracles op 3-0

Volgende week op bezoek bij Feyenoord en momenteel met 3-0 te sterk voor ADO: Heracles. Oud-Feyenoorder Samuel Armenteros is in vorm en tekent voor de derde treffer.

De Kuip loopt leeg

Geen feest, geen schaal. De uitverkochte Kuip loopt leeg. Al die mensen die op grote schermen in dat stadion naar de kampioenswedstrijd kwamen kijken om daarna de schaal te verwelkomen vertrekken gedesillusioneerd huiswaarts.

GOAL GOAL GOAL!! 4-0 voor Ajax

Daar is de vierde voor Ajax. Cassierra maakt 'm en het doelsaldo tussen Ajax en Feyenoord is nu nog maar +5 in het voordeel van de Rotterdammers, waar dat voor aanvang van deze speelronde nog +12 was.

Sparta op voorsprong

Tussen al dat gedonder op Woudestein door is elders in Rotterdam nog een goal gevallen: Sparta, in een poging nacompetitie te ontlopen, komt op 1-0 thuis tegen FC Twente. Martin Pusic maakt de goal.

Kan het niet anders?

Onze man in de Arena:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Och, och, wat moet het weer met een dosis pijn en vernedering gaan. Je kan toch moeilijk anders dan voelen met Feyenoord. #excfey

Feyenoord geen kampioen: 3-0 achter

Er is nog minder dan een half uur te spelen op Woudestein en alle plannen voor kampioensfeestjes kunnen de ijskast in. De koploper 3-0 achter bij Excelsior.

GOAL GOAL GOAL!! Excelsior komt op 3-0

Feyenoord wordt geen kampioen vanmiddag. Onvoorstelbaar: 3-0 voor Excelsior. Vrije trap Koolwijk gaat erin. En met deze stand gaat dat doelsaldo echt nog een rol spelen. Ajax zal het gas er vol op zetten nu.

VIDEO: Feyenoord komt 2-0 achter

Berghuis eraf voor Kuijt

Dirk Kuijt komt er dan in, ten koste van Steven Berghuis.

VIDEO: de 1-0 van excelsior

Jongeling Lammers maakt eerste voor PSV

Het is de voor Locadia gekomen Sam Lammers die PSV terugbrengt in de wedstrijd. De spits, die doorgaans voor Jong PSV speelt, maakt zijn eerste eredivisietreffer.

Doodstil in De Kuip

Die arme, uitverkochte Kuip. Stilte is wat daar heerst. Hoe anders is dat in Amsterdam:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Jubelsfeer in Cruijff Arena doet ineens denken aan afgelopen woensdag. Wat Feyenoord-leed allemaal niet losmaakt in een Ajacied. #ajagae

GOAL GOAL GOAL!! 2-0 Excelsior

Niet te geloven. Een bizar verloop op Woudestijn, ontluisterend. Wanhoop op de gezichten bij de Feyenoorders want Excelsior komt op 2-0. Stanley Elbers doet de ploeg van Gio van Bronckhorst ontzettend veel pijn.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Het wordt nog erger... Elbers zorgt voor de 2-0 na een uur spelen. #excfey

GOAL GOAL GOAL!! Feyenoord op achterstand

Ongelofelijk! Excelsior komt op een 1-0 voorsprong tegen Feyenoord. Dramatisch scoreverloop voor de koploper dat weet dat Ajax in de Arena op 3-0 voorsprong staat.

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Toen werd het stil op Woudestein. 1-0 Hasselbaink. #excfey
Twitter avatar barthinke Bart Hinke Gejuich stijgt op van tribunes in Johan Cruijff Arena, bericht uit Kralingen dringt door. #ajagae

Oh-oh...

Onze man Steven Verseput meldt vanuit Woudestein, terwijl Feyenoord voor het eerst echt Excelsior onder druk zet en dat groots aanwezige Feyenoord-publiek in beweging krijgt:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Henrico Drost erin bij Excelsior, scoorde hier in 2007 toen AZ titel misliep. Drost-effect? #excfey

Feyenoord sterker

Ze komen wat gevaarlijker uit de rust dan Excelsior: Feyenoord jaagt nadrukkelijker op die 0-1. Kuijt en Kramer lopen warm. Moeten zij het dan gaan doen?

Ondertussen in Groningen

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink Bergwijn moet daar de 1-1 maken, maar is opnieuw te wild in de afronding. Dat is #PSV dit seizoen vaker opgebroken.

PEC vergroot voorsprong

Ja, ze spelen met tien man maar wat zou het? PEC Zwolle op 2-0 door Queency Menig, die de bal buiten de lijn veroverde. SC Heerenveen maakt toch echt nog kans op play-offs maar die indruk maakt het niet.

Twitter avatar stefdebont_vi Stef de Bont Hier gaat over na worden gepraat. Bal was over de achterlijn, maar Menig mocht door.

GOAL GOAL GOAL!! Ajax op 3-0

En die Frenkie de Jong doet het meteen: 3-0! Wat een entree. En Ajax gaat dus verder met het werken aan doelsaldo: nu nog +9 in het voordeel van Feyenoord. Go Ahead Eagles beleeft zo een miserabele exit uit de eredivisie.

Wissels bij Ajax en PSV

Ajax begint aan de 2e helft zonder Davy Klaassen; de van Willem II overgenomen Frenkie de Jong neemt zijn plaats in. Bij PSV blijft Jetro Willems achter en wordt vervangen door Jorrit Hendrix.

Tweede helft in Rotterdam onderweg

Daar gaan ze. De spanning zal er toch niet minder om worden onder de Feyenoorders: nog 45 minuten om dat voorgenomen feestje in Rotterdam doorgang te laten vinden.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam 46. De tweede helft is onderweg... Come on #Feyenoord! 🔴⚪️ #excfey https://t.co/Sw1ORanNjk

De kranten gaan uit van titel

Onze verslaggever in Rotterdam bespeurt onder de aanwezige pers vertrouwen in dat het maken van de kampioenbijlagen de moeite waard zal zijn:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Rust hier op Woudestein. 0-0 maar kampioensbijlages worden desalniettemin volgetikt. #excfey https://t.co/mY6SZkEoYv

Alle tussenstanden

Excelsior 0 Feyenoord 0
Ajax 2 Go Ahead Eagles 0
FC Groningen 1 PSV 0
FC Utrecht 0 Vitesse 0
NEC 1 AZ 1
Sparta R'dam 0 FC Twente 0
PEC Zwolle 1 sc Heerenveen 0
Heracles Almelo 2 ADO Den Haag 0
Roda JC 0 Willem II 0

VIDEO: de 1-0 van Kluivert

Deze had u nog tegoed:

PSV verliest Locadia

net terug van een lange blessure en nu opnieuw naar de kant: Jürgen Locadia. De laatste weken belangrijk met doelpunten voor PSV, dat nu achter staat met 1-0 bij Groningen.

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink Alsof de duvel ermee speelt bij Locadia. Thuis tegen FC Groningen geblesseerd geraakt en nu weer. Hij verliet aangeslagen het veld. #gropsv

Halverwege de speeldag is Feyenoord nog geen kampioen

Met de huidige ruststanden staat Feyenoord op 80 punten en Ajax op 78. het doelsaldo is op dit moment +10 in het voordeel van Feyenoord. Wíl het vandaag nog kampioen worden, dan móet Feyenoord winnen bij Excelsior.

RUSTSTAND: Ajax 2 GA Eagles 0

Ajax zal in de 2e helft aan het doelsaldo willen werken want bij de tussenstanden in de Arena en in Rotterdam zijn de Amsterdammers nog niet kansloos voor de titel.

RUSTSTAND: Excelsior 0 Feyenoord 0

na een scrimmage en een vrije trap voor het doel van Hahn, toch geen doelpunt voor Feyenoord. Het is rust op Woudestein.

Zorgen voor NEC: AZ maakt gelijk

Het laat niets zien in Nijmegen, maar dan is het ineens Alireza Jahanbakhsh die NEC ontdoet van de kostbare voorsprong: 1-1.

Bijna Kongolo!

Terence Kongolo kopt, de bal rolt richting doel maar haalt het net niet over de doellijn. Nog een paar minuten in de 1e helft: 0-0.

VIDEO: de 2-0 van Dolberg

Dolberg = Kluivert

Feyenoord-iconen op Woudestein

Willem van Hanegem en Gerard Meijer zijn er bij terwijl de wedstrijd nog steeds in evenwicht is. Nog 8 minuten tot de rust, Feyenoord heeft het opnieuw moeilijk op kunstgras.

Zoet houdt PSV op de been

In Groningen kwam PSV bijna op 2-0 achter maar is het Jeroen Zoet die een kritieke redding verzorgt.

NEC en PEC scoren

PEC Zwolle dus met tien man maar komt wel op voorsprong thuis tegen Heerenveen: doelpunt Danny Holla. Veel belangrijker is de goal van NEC thuis tegen een mak AZ. De Nijmegenaren proberen na het ontslag van trainer Peter Hyballa de ontkomen aan nacompetitie en dat lukt vooralsnog: Julian von Haacke zet NEC op voorsprong.

GOAL GOAL GOAL!! Ajax op 2-0

Kasper Dolberg schiet raak en Go Ahead kan gaan denken aan voetballen in de eerste divisie.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke En 2-0, Dolberg. Neres laat zien waarom hij 12 miljoen moest kosten, wurmt zich door defensie Go Ahead en houdt overzicht. #ajagae

PSV jaagt op gelijkmaker

Na de 1-0 van Mahi is PSV begonnen aan de wedstrijd en zet het Groningen onder druk. Voorlopig de Eindhovenaren echter nog steeds op achterstand.

Vilhena mist

Kwart van de wedstrijd voorbij en Tonny Vilhena brengt een goede kans - de beste kans tot nu toe - om zeep; hij schiet over. Wedstrijd meer in evenwicht nu na een sterk begin van de thuisploeg.

GOAL GOAL GOAL!! Ajax op 1-0

In de 24e minuut is het Justin Kluivert die het Ajax-publiek wakker maakt met de 1-0 vanaf een meter of twintig. Feyenoord bij deze tussenstanden geen kampioen.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Justin Kluivert draait Feyenoord de duimschroeven aan: 1-0 Ajax tegen Go Ahead. Afgeslagen corner opgevangen en knap raak geschoten. #ajagae

VIDEO: Mahi doet PSV pijn

Vijf goals in de laatste vijf duels nu voor Mahi:

Rood voor PEC

PEC Zwolle, dat dus de nacompetitie moet zien te ontlopen, mag verder met tien man tegen Heerenveen dat nog speelt voor play-offs: Ouasim Bouy krijgt rood.

En nog een kans Feyenoord

El Ahmadi puntert richting het doel, maar Hahn brengt redding. De lijstaanvoerder begint zich wat te laten zien.

Na kwartier eerste goede kans Feyenoord

De bezoekers beginnen een beetje in de wedstrijd te komen. Goede actie Berghuis wordt niet afgerond door Vilhena. Wedstrijd tot dusver rommelig.

Feyenoord nerveus

Onze verslaggever op Woudestein ziet een ongemakkelijk Feyenoord:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Echte kampioenswedstrijd. Nerveus en paniekerig. #excfey

Lege stoeltjes bij Ajax

Nog weinig te beleven in de Arena, en dat was blijkbaar voorzien, meldt onze man in Amsterdam:

Twitter avatar barthinke Bart Hinke De deze week aangebrachte AJAX-letters goed te zien door opkomst van pak 'm beet 35.000 man. #ajagae https://t.co/kPDUhnRSgZ

Heracles op 2-0

Opnieuw Niemeijer, ADO beleeft een slecht begin van de middag.

Groningen zet PSV op achterstand

FC Groningen heeft aan ene puntje waarschijnlijk genoeg om een plekje in de play-offs voor een Europa league-ticket, maar voorlopig staat de ploeg op winst: Mimoun Mahi schiet de ploeg van Ernest Faber naar 1-0; zijn vijfde doelpunt in de laatste vijf wedstrijden.

Goed begin Excelsior

Voorlopig geen baas op Woudestein, hoor. Feyenoord begint tam en de thuisploeg krijgt dan ook de eerste kansen. Tien minuten gespeeld en het balbezit en de eerste schoten op doel zijn voor Excelsior.

Titels Feyenoord vooral in jaren 60 en 70

Het kan dus voor de vijftiende keer gebeuren vandaag: een landstitel voor Feyenoord. Ajax heeft er 33, PSV 23. De veertien landstitels van Feyenoord behaalde de club vooral voor de oorlog en met name in de jaren 60 en 70 toen de club uitgroeide tot wereldmacht. nadien werd de club nog sporadisch kampioen: in '84 met Cruijff natuurlijk, en later in 1993 en 1999 onder leiding van respectievelijk Willem van Hanegem en Leo Beenhakker.

Heracles op voorsprong

De Almeloërs scoren thuis tegen ADO. Doelpunt Reuven Niemeyer.

Feyenoord begonnen aan 'uitwedstrijd' tegen Excelsior

De pot is onderweg op het kunstgras van Woudestein. Winst betekent sowieso het landskampioenschap.

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Feyenoord-lied galmt hier over Kralingen. Helikopter cirkelt boven Woudestein. We zijn begonnen. Stadion vol met Feyenoorders #excfey

De teams komen het veld op

daar komen ze. De spelers van Excelsior en Feyenoord betreden het gras van Woudestein. Over 1 minuut de aftrap.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam De Feyenoorders zijn er helemaal klaar voor! 🔴⚪️ #excfey #Feyenoord https://t.co/sCPFmCa3OF

Hoe staat het met de gevreesde ongeregeldheden?

Enige vrees is er uiteraard wel, tussen alle verwachtingsvolle feestvreugde in Rotterdam. De laatste keer dat Feyenoord kampioen werd (1999) mondde het grote feest uit in ongeregeldheden. NRC-sportverslaggever Steven Verseput vanuit Woudestein:

Twitter avatar StevenVerseput Steven Verseput Het lijkt hier, nu althans, allemaal redelijk onder controle op Woudestein, qua kampioensgekte. #excfey

Woudestein vol Feyenoorders

Het stadion van Excelsior is volgens diverse berichten voor een aanzienlijk deel gevuld met Feyenoord-supporters. Veel Excelsior-fans zouden hun kaarten (voor veel geld) verkocht hebben aan aanhangers van de gedoodverfde kampioen.

Willems en De Jong terug bij PSV

Phillip Cocu heeft uit bij FC Groningen weer de beschikking over de twee weken geleden nog geblesseerde Jetro Willems en Luuk de Jong. jeugdproduct Steven Bergwijn krijgt voorin weer de voorkeur boven Gaston Pereiro. Cocu heeft tevens drie spelers van JONG PSV toegevoegd aan de wedstrijdselectie.

Twitter avatar PSV PSV 📋 OPSTELLING De voorlaatste PSV-elf van dit seizoen. Neem de punten mee terug naar Eindhoven mannen! #gropsv https://t.co/ydNJ1Xk6Oo

Kuip vol, Arena niet

NOS Langs de Lijn meldt dat de Arena vanmiddag niet vol zal zitten. geschat wordt dat zo'n 30.000 toeschouwers komen opdagen, dat betekent dus iets meer dan de helft gevuld. Ondertussen in De Kuip:

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam In De Kuip zijn we er bijna klaar voor... #excfey #Feyenoord https://t.co/4pkMuYwXY1

Excelsior wel degelijk gemotiveerd én in vorm

Wordt het echt een walk in the park voor Feyenoord, zoals iedereen eigenlijk verwacht? Excelsior namelijk veilig bij het behalen van een punt; dan zou het voor het derde seizoen op rij behouden blijven voor de eredivisie. Eerder dit seizoen hield het Ajax op Woudestein op een gelijkspel. Coach Mitchell van der Gaag stuurde zijn ploeg de laatste weken naar 9 punten uit de laatste drie duels.

Kuijt: nu afmaken

Geen basisplaats, maar natuurlijk wel een heel belangrijke rol voor Dirk.

Feyenoord zelden onderuit op Woudestein

De stadsderby wordt vanmiddag voor de twintigste keer gespeeld op het thuishonk van Excelsior. Slechts drie keer vertrok Feyenoord niet als winnaar naar huis. De laatste drie edities werden gewonnen, maar in 07/08 werd bijvoorbeeld met 2-1 verloren door Feyenoord. Ook in 10/11 was Excelsior (3-2) de baas. De laatste drie edities waren echter gewoon voor de bezoekers uit Zuid.

En dan Ajax

Peter Bosz heeft flink gewisseld binnen zijn team. Na de halve finale tegen Lyon afgelopen woensdag krijgen diverse spelers rust met het oog op de return komende donderdag. Zegt dat iets over hoe zwak Eagles geschat wordt of is het geloof in de Europa League-finale nu groter dan in een misstap van Feyenoord? Onder meer Ziyech, Sanchez, Traoré en Schöne worden gespaard.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Een hoop wijzigingen vandaag. De 11 namen voor vandaag! 👊 #ajagae #wijzijnajax https://t.co/suyfx97zDb

Excelsior met Feyenoord-huurling op doel

Werner Hahn speelt, of hij nu uitblinkt of blundert, een curieuze rol vanmiddag. De doelman van Excelsior wordt gehuurd van zijn werkgever: Feyenoord. De overige tien die coach Mitchell van der Gaag het veld in stuurt:

Twitter avatar excelsiorrdam Excelsior Rotterdam De 1️⃣1️⃣ van @excelsiorrdam voor de stadsderby tegen @Feyenoord #excfey #derby #samensterk ⚫️🔴 https://t.co/9eo8l3daqJ

Opstelling Feyenoord: Kuijt op de bank

Eerder in het seizoen was het nog een schok, maar geen Dirk Kuijt in de basis van Gio van Bronckhorst is nu al geen verrassing meer. Dit zijn de elf die beginnen tegen Excelsior:

Selectie Feyenoord fit en vrijwel compleet

Bilal Basaçikoglu is hersteld van een blessure en kan voor het eerst sinds de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam op 5 maart weer spelen. Rick Karsdorp keerde bij de afgelopen uitwedstrijd tegen Vitesse al terug op de bank van Feyenoord. Alleen de lang geblesseerden Sven van Beek en Pär Hansson ontbreken.

'Kramerinho'

Hij had dit jaar erg moeilijke momenten: spits Michiel Kramer trok het slecht dat hij de tweede en soms derde viool moest spelen om de spitspositie bij Feyenoord. Hoe anders was dat vorig seizoen toen hij met drie goals de man van de wedstrijd was tijdens de laatste editie van Excelsior - Feyenoord (2-4):

Spelersbus Feyenoord onthaald bij Woudestein

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam 🎥 | Wát een ontvangst voor onze mannen in Kralingen! 🔴⚪️ #excfey #Feyenoord https://t.co/6DusgO0YOS

De ongeschreven alliantie tussen Dirk en Gio

Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst en aanvoerder Dirk Kuijt hebben veel invloed gehad op het aanstaande kampioenschap. "Hij is het cement in het team.” Lees ook: De ongeschreven alliantie tussen Dirk en Gio

De week begon goed voor Feyenoord

Want eerder deze week werd bekend dat Tonny Vilhena, kind van de club en dit seizoen een bepalende kracht, een nieuw contract tekent. Een jaar geleden wilde hij nog graag weg, nu blijft hij weer langer.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Tonny Vilhena 💬: 'Deze club voelt als een warme familie.' 🔴⚪️ 👉 https://t.co/QVurWLuSO8 #Feyenoord https://t.co/ALaZI8iFUu

PSV hoeft nergens op te rekenen

PSV hoeft niet te rekenen op puntverlies van Ajax thuis tegen de Eagles. De Amsterdammers steken al enkele weken in prima vorm en verloren thuis nog nooit van de Eagles. Ajax-Go Ahead werd dertig keer eerder gespeeld en elke keer won Ajax.

Is Ajax de nagel aan de Eagles-doodskist?

De Deventenaren kunnen vandaag officieel degraderen naar de eerste divisie. Alleen winst in Amsterdam volstaat voor een kans op play-offs om directe degradatie te voorkomen.NEC en Sparta bezetten momenteel de twee plekken die veroordelen tot die nacompetitie. Roda JC (2 punten los) en PEC Zwolle (4 punten los) kunnen zich vandaag veilig spelen.

En PSV dan?

Tsja, de Eindhovenaren koersen redelijk anoniem richting seizoenseinde. PSV is zeker van de derde plek en daarmee plaatsing voor de 3e voorronde (met daarná nog een play-off ronde) voor de Europa League. De onttroonde landskampioen kan in theorie nog tweede worden voor het ticket naar de 3e voorronde Champions League, maar dat is niet heel waarschijnlijk: Ajax heeft 3 punten voorsprong én een beter doelsaldo.

De scenario's

Feyenoord is bij winst sowieso kampioen van Nederland. Het gat met Ajax is dan op de laatste speeldag volgende week niet meer te dichten door de Amsterdammers. Bij elk ander resultaat voor Feyenoord is de ploeg afhankelijk van wat Ajax vanmiddag thuis tegen Go Ahead Eagles doet:

Winst Feyenoord
Kampioen
Gelijkspel Feyenoord
- winst Ajax: geen kampioen, verschil op de ranglijst teruggelopen tot 2 punten en beslissing in laatste competitieronde volgende week (Feyenoord - Heracles, Willem II - Ajax)
- gelijkspel Ajax: kampioen
- verlies Ajax: kampioen
Verlies Feyenoord
- winst Ajax: verschil op de ranglijst teruggelopen tot 1 punt, volgende week beslissing
- gelijkspel Ajax: verschil nog 3 punten, Ajax kan op doelsaldo (momenteel +12 in voordeel van Feyenoord) nog kampioen worden
verlies Ajax: kampioen

De wedstrijden van vanmiddag

Elke pot begint vanmiddag, volgens d etraditie van de laatste twee speeldagen van het jaar, op hetzelfde tijdstip: 14.30 uur.

Excelsior - Feyenoord
Ajax - Go Ahead Eagles
FC Groningen - PSV
FC Utrecht - Vitesse
NEC - AZ
Sparta R'dam - FC Twente
PEC Zwolle - sc Heerenveen
Heracles Almelo - ADO Den Haag
Roda JC - Willem II

De Kuip uitverkocht

Aangezien stadion Woudestein, de thuishaven van Excelsior, maar een paar duizend man kan huisvesten is De Kuip vanmiddag ook open voor Feyenoord-fans. Het stadion is uitverkocht en biedt met vier enorme schermen van 10x5 meter een goede blik op de ontwikkelingen elders in Rotterdam. Om 13.00u ging De Kuip al open.

Koploper

Feyenoord is al vanaf de allereerste speeldag van seizoen 16/17 koploper. Worden de Rotterdammers vandaag kampioen, dan is dat dus ontegenzeggelijk verdiend.

Welkom

Goedemiddag en welkom op deze mogelijk ietwat historische zondag. Want dé vraag is natuurlijk: slaagt Feyenoord erin om na achttien jaar weer eens de voetbalkampioen van Nederland te worden? Middels dit liveblog houdt nrc.nl je op de hoogte van de ontwikkelingen op de diverse velden, want in deze voorlaatste speelronde van de eredivisie beginnen alle negen wedstrijden om 14.30 uur.