CDU wint in Sleeswijk-Holstein

Dat betekent opnieuw een opsteker voor Merkel. De CDU won ook al in Saarland, volgende week zijn verkiezingen in Noordrijn-Westfalen.

CDU'ers zijn verheugd na het aanhoren van de exitpolls.
CDU'ers zijn verheugd na het aanhoren van de exitpolls. Foto Fabian Bimmer/Reuters

Goed nieuws voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen in september. Haar CDU won zondag de regionale verkiezingen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Volgens de prognose van de ARD kreeg Merkels partij 33 procent van de stemmen.

De SPD van haar belangrijkste concurrent Martin Schulz bleef steken op 26 procent. Bij de vorige verkiezingen in 2012 haalde de partij nog 30,4 procent. Door de uitslag bestaat er een grote mogelijkheid dat de CDU toetreedt tot de regering van de deelstaat.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Eerste opsteker voor Merkel vanavond: CDU grote winnaar bij verkiezing in Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, volgens eerste prognose
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ..pijnlijk voor SPD-voorman en kanselierskandidaat Schulz; coalitie SPD, Groenen en lokale SSW is meerderheid kwijt in Sleeswijk-Holstein
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Merkels CDU kan nu voor het eerst sinds 2005 een van de vele verloren ministerpresidentschappen in deelstaten terugpakken #SleeswijkHolstein

Noordrijn-Westfalen

Het is de tweede deelstaat waarin de CDU dit jaar een overwinning behaalt. In maart werd de partij de grootste in Saarland. Ook daar bleef het ‘Schulz-effect’ uit.

Martin Schulz, voormalig voorzitter van het Europees Parlement, is dit jaar lijsttrekker voor de SPD. Aanvankelijk leek zijn entree een positief effect te hebben op de kansen van de SPD, maar zowel in het Saarland als in Sleeswijk-Holstein heeft de partij daar nog geen voordeel van ondervonden.

Toch zijn de twee deelstaten slechts voorgerechten vergeleken met de verkiezingen die volgende week op het programma staan: die in Noordrijn-Westfalen. Qua inwonersaantal en economie is dat de belangrijkste deelstaat van Duitsland. De SPD is veruit de grootste partij in Noordrijn-Westfalen, maar in de meest recente peilingen gaat die partij gelijk op met de CDU.