Afghaanse en Amerikaanse commando’s doden IS-kopstuk

Abdul Hasib zou de opdracht hebben gegeven voor de aanslag op een ziekenhuis in maart.

Een Afghaanse militair doorzoekt een IS-schuilplaats in de provincie Nangarhar, vorig maand.
Een Afghaanse militair doorzoekt een IS-schuilplaats in de provincie Nangarhar, vorig maand. Foto Ghulamullah Habibi / EPA

Afghaanse en Amerikaanse commando’s hebben vorige week donderdag Abdul Hasib, de leider van terreurgroepering Islamitische Staat (IS) in Afghanistan, gedood. Dat maakte de Afghaanse regering zondagavond bekend. Ook het Amerikaanse leger bevestigde het overlijden van Hasib.

Twitter avatar ARG_AFG ارگ Head of ISIS-K in Afghanistan Abdul Hasib has been killed in a raid led by Afg Special Forces in eastern Nangarhar. (1/3)

De operatie waarbij het IS-kopstuk werd gedood, vond plaats in de provincie Nangarhar, even ten oosten van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Volgens persbureau Reuters vermoedden de Verenigde Staten direct na de operatie al dat Hasib was uitgeschakeld. Ze konden zijn dood echter niet bevestigd krijgen.

Nu zijn de Amerikanen blijkbaar zeker genoeg van hun zaak om alsnog met een officiële aankondiging te komen. Volgens de VS kwamen bij de aanval “een aantal andere hoge IS’ers” en 35 IS-strijders om het leven.

De regio waar het IS-kopstuk werd gedood. De tekst gaat verder onder het kaartje.

Ziekenhuis

Hasib gaf volgens de Afghaanse regering en het Amerikaanse leger het bevel voor de aanslag op een ziekenhuis in Kabul, afgelopen maart. Er vielen tientallen doden en gewonden toen drie als dokters vermomde IS-strijders met kalasjnikovs en handgranaten het ziekenhuis binnendrongen.

IS pleegt in Afghanistan wel meer aanslagen. Halverwege 2016 werd Kabul getroffen door de eerste grote IS-bomaanslag. Deze week nog stierven in de hoofdstad acht mensen bij een zelfmoordaanslag op een legerkonvooi. Drie Amerikaanse legermedewerkers raakten gewond.

Lees ook: IS laat tanden zien in Afghanistan

Moeder aller bommen

De Afghaanse tak van de terreurbeweging die in Syrië en Irak een kalifaat heeft uitgeroepen, wordt zelf ook van alle kanten aangevallen. IS wordt onder anderen zwaar bevochten door de Talibaan. Die eveneens moslismextremistische beweging wil IS niet op zijn grondgebied hebben en is het bovendien oneens met de IS-aanvallen op shi’ieten.

Ook vanuit Amerikaanse hoek kan IS in Afghanistan rekenen op zware tegenstand. In 2015 kwamen bijvoorbeeld drie hooggeplaatste IS-leden om bij een drone-aanval. En vorige maand zetten de VS voor het eerste de ‘moeder aller bommen’ in, de krachtigste niet-nucleaire bom in hun arsenaal. Doelwit waren een kamp en tunnels van IS. Volgens de Amerikanen kwamen tientallen IS-strijders om.