Winst Tories bij lokale verkiezingen

Verkiezingen

Als de uitslag van lokale verkiezingen donderdag in Schotland, Wales en delen van Engeland een voorbode zijn voor de parlementsverkiezingen van 8 juni dan kan Theresa May op een comfortabele meerderheid rekenen – de Conservatieven gingen er netto 515 raadszetels op vooruit.

Er stonden 4.851 zetels in gemeenteraden op het spel, Labour verloor netto 340 zetels en de pro-Europese LibDems gingen er 34 zetels op achteruit. De anti-Europese UKIP verloor 135 zetels (maar won in Lancashire wel een zetel van Labour). In Lincolnshire verloor de partij alle dertien raadszetels. Dat is een zorg voor partijleider Paul Nuttall die over een maand in kiesdistrict Boston and Skegness, in Lincolnshire, een zetel in het Lagerhuis wil veroveren.

De Conservatieven kregen er in Schotland meer dan 140 zetels bij, terwijl de Schots-nationalistische SNP er zeventien inleverde.