RTL Nieuws

‘Een op de drie boetes die OM in 2016 behandelde geseponeerd’

Een op de drie boetes die het Openbaar Ministerie vorig jaar behandelde is geseponeerd. Dat meldt RTL Nieuws na een analyse van gegevens van het OM. In 2013 werd nog 20 procent geseponeerd. Het aantal boetes dat het OM behandelde nam van 2013 tot 2016 toe van 100.000 naar 130.000. Slechts een deel van alle uitgeschreven boetes komt bij het OM terecht. Dit gebeurt pas als het incassobureau niet in staat was de boete te innen of als iemand in beroep gaat tegen zijn boete. De zaken variëren van verboden wapenbezit tot snelheidsovertredingen. Vaak wordt geseponeerd omdat teveel tijd is verstreken en volgens het OM in dat geval het „belang van strafrechtelijk ingrijpen te gering is geworden”. Daarnaast waren er ook te weinig rechtszalen beschikbaar en kampte het OM met achterstand. (NRC)