Navalny strijdbaar na aanval

Russische oppositie Oppositieleider Navalny is niet uit het veld geslagen nadat hij met een aanval met ‘zeljonka’ half blind werd. „Het verandert niets!”

„Of ik nu een rozig gezicht heb of een groenig, het maakt niet uit. Medvedev heeft ons geld gestolen.” Een week geleden kreeg oppositieleider Aleksej Navalny het groene ontsmettingsmiddel ‘zeljonka’ in het gezicht gegooid en zou daarmee voor 80 procent het zicht in zijn rechteroog kwijt zijn. Dezelfde dag was de presidentskandidaat alweer te zien op zijn YouTube-kanaal.

Met één oog gesloten, een half groen gezicht en twee groene handen, toonde Navalny zich strijdbaar. „Ze kunnen iedere dag ‘zeljonka’ naar ons gooien, maar verandert dat iets? Nee!” Het is de vraag of artsen het oog van Navalny kunnen redden. Mogelijk was de ongevaarlijke zeljonka vermengd met een giftig goedje. Een behandeling in een buitenlandse kliniek zou uitkomst kunnen bieden, maar de Poetin-criticus krijgt geen toestemming het land te verlaten.

Na een reisverbod van vijf jaar wegens twee omstreden veroordelingen vanwege ‘fraude’, ontving Navalny donderdag onverwacht een paspoort. Enkele uren later belde de Russische reclassering met de mededeling dat hij „niet moest durven denken dat hij het land zou mogen verlaten.”

De politie stelde na enige aarzeling een onderzoek in, toen Navalny’s achterban geblurde videobeelden van het incident die door een tv-zender op internet waren gezet, wist te herstellen, zodat omstanders en daders herkend konden worden. Onder hen was ook Alexandr Petroenka van pro-Kremlinbeweging SERB.

Navalny’s rust werd vrijdag alweer verstoord, toen de politie zijn campagnebureau in het Siberische Vladivostok doorzocht.