Munten draaien zonder voelen

De laatste keer: een muntenpuzzel. Van lezer Anton Kalff. Hij loste hem op en dat is moeilijk!

Net als vorige keer liggen vier munten op de hoeken van een vierkant bord. Ook nu ben je geblinddoekt, weet je niet hoe de munten liggen, en wordt het bord tussen elke zet zomaar gedraaid. Weer moet je de munten alle vier op kop krijgen. Of alle vier op munt. Dan gaat een bel.

Alleen: dit keer mag je bij elke beurt één, twee, drie of vier munten omdraaien. Maar: je mag niet voelen hoe een munt ligt voordat je hem omdraait.

Poeh! Misschien helpt het om aan de oplossing van vorige keer te denken. Lukt het niet? Hier is het recept.

1: Draai twee munten schuin tegenover elkaar om. Begon je zoals in A of B? Dan gaat de bel. En anders…

2: Draai twee munten naast elkaar om. Eentje had je in stap 1 al omgedraaid. Die ligt nu weer zoals hij lag. De andere draai je voor het eerst om. Omgedraaide en niet-gedraaide munten liggen nu dus twee aan twee naast elkaar. Begon je zoals in C, D, E of F? Met wat geluk gaat de bel. Of niet, als je een gemengd setje hebt gedraaid…

3: …Maar dan weet je: kop-kop ligt op een diagonaal en munt-munt ook. Draai dus de munten op een diagonaal om. De bel? Yes! Geen bel? Dan móet je zijn begonnen zoals in G of H, of een gedraaide vorm daarvan. Met drie kop en één munt of omgekeerd. Wat nu?

4: Draai één munt om. Dat geeft twee kop en twee munt, net zoals eerder in A, B, C, D, E of F. En hoe je dat moet oplossen weet je al. Gewoon stap 1, 2 en 3 herhalen. Het werkt altijd!