Brieven

Kraamzorg en vader- en moederschapsverlof

Is dat nu echt zo’n ramp, Rosanne?

Kraamzorg is onzin, zegt Rosanne Hertzberger in haar column (Opinie&Debat 29/4), vaders kunnen dat best met een beetje googelen zelf. En als er dan wel zo’n professionele hulp is, loopt pappa alleen maar in de weg.

Nee, hoor, pappa, je hoeft helemaal niet samen met je vrouw tijd te hebben om te wennen aan het ouderschap en van je baby te genieten.

Dat doe je maar na het werk, waar je bekaf vandaan komt, omdat je de hele nacht bezig was met een huilende baby, die niet wil drinken en/of slapen. En de jonge moeder moet meteen weer aan het werk, waar ze tot kort voor de bevalling ook was.

Thuis zitten mag niet van Rosanne. Ik gun haar haar workaholic-bestaan, en haar man ook, maar voor iedereen die dat niet wil of kan (denk aan een moeilijke zwangerschap), is er gelukkig ruimte in Nederland om de belangrijke tijd voor en na de geboorte samen te beleven en uitgerust weer aan het werk te gaan.

Die paar maanden, gemiddeld twee keer in het leven van ouders, is dat nu zo’n onoverkomelijke ramp? En carrière maken kun je echt beter als je niet meer elke nacht uren slaapliedjes moet zingen en poepluiers moet verschonen.