Ismaïl Haniyeh verkozen tot nieuwe leider Hamas

Haniyeh volgt Khaled Meshaal op, die zijn maximale termijn van twee mandaten heeft uitgediend.

De nieuwe Hamas-leider Ismaïl Haniyeh in 2014
De nieuwe Hamas-leider Ismaïl Haniyeh in 2014 Foto Haitham Imad/EPA

De Palestijnse organisatie Hamas heeft Ismaïl Haniyeh verkozen tot nieuwe algemene leider, zo meldt persbureau AFP op basis van een verklaring van Hamas. Haniyeh volgt de in Qatarese hoofdstad Doha verblijvende Khaled Meshaal op, die zijn maximale termijn van twee mandaten heeft uitgediend.

De uitverkiezing van de 54-jarige Haniyeh komt niet als een verrassing. Een week geleden liet Hamas al weten zeer binnenkort bekend te maken wie de nieuw verkozen leider wordt. Binnen de Palestijnse organisatie gold Haniyeh bovendien al enige tijd als een soort kroonprins, vertelt correspondent Derk Walters vanuit Israël. Tot februari van dit jaar was Haniyeh de leider van Hamas in de Gazastrook, waar hij werd opgevolgd door de als radicaler bekend staande Yahya Sanwar. Eerder was Haniyeh vanaf 2006 premier van het Hamas-bewind in de Gazastrook, een titel die hij bleef claimen nadat hij door Palestijnse president Mahmoud Abbas werd afgezet in 2007.

Anders dan zijn voorganger Meshaal zal Haniyeh in de Gazastrook blijven wonen.

Lees ook: Hamas roept niet langer op tot vernietiging van Israël

Manifest

Eerder deze week publiceerde Hamas een nieuwe beginselverklaring, waarin een aantal radicale standpunten worden afgezwakt. Zo roept de organisatie niet langer op tot de vernietiging van Israël. Ook gaat de groep voorlopig akkoord met een Palestijnse staat die bestaat uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, zonder Israël erbij, en zweert Hamas de associatie met de Moslimbroederschap af.

De nieuwe beginselverklaring kan volgens Walters gezien worden als een soort testament van de oude Hamas-leider Meshaal. Ze zal als uitgangspunt dienen voor de lijn die Haniyeh vanaf nu zal gaan voeren.